ABS Filament Nedir? ABS Filament İncelemesi

ABS filament, PLA’dan sonra en çok kullanılan 3D yazıcı filamentidir. Akrilonitril Butadien Stiren (ABS) en popüler plastiklerden biridir. 1940’lı yıllarda piyasaya sunuldu ve anında Bakalit’e alternatif olarak pazarlandı. Ancak, 1950’lere kadar dünya çapında plastik malzeme haline gelmedi. Kopolimerlerin değişkenliği ve işlem kolaylığı bu plastiğin mühendislik polimerlerinin en popüler hale gelmesine neden olmuştur.

  1. ABS Filamentin Avantajları Nelerdir?
  2. ABS Filamentinin Dezavantajları Nelerdir?
    1. ABS Filament Zehirleyebilir
    2. Yüzey İşlemi İçin Tehlikeli Kimyasallar Kullanılır
  3. ABS Filament Geri Dönüştürülebilir Mi?
  4. ABS Filamentin Alternatifleri Nelerdir?
  5. ABS ve PLA Filament Karşılaştırması
    1. Mekanik Özellikler
    2. Dayanıklılık ve Parçalanabilirlik
    3. Hassasiyet ve Tolerans
    4. Nozzle
    5. Yatak
    6. Duman ve Koku
    7. Saklama Koşulları
    8. Yüzey İşlemi
    9. Filament Çeşitliliği
    10. Kullanım Alanları
  6. ABS Filament Fiyatı Ne Kadar?
  7. ABS Filament İçin Uygun Ayarlar Nelerdir?
    1. ABS Filament İçin 3D Yazıcı Ayarları
    2. ABS Basabileceğin En Kaliteli 3D Yazıcılar
    3. ABS Filament İçin Dilimleme (Slicer) Yazılımı Ayarları
  8. ABS Filamentte Hangi Renkler Var?
  9. ABS Filamenti Nasıl Saklamalısın?
  10. İlgili Makaleler


Çocuğun varsa veya bisiklet kullanıyorsan, zaten ABS’yi biliyorsundur. Hem LEGO tuğlalarında hem de bisiklet kasklarında kullanılır. Bugün, enjeksiyon kalıplama için muhtemelen en popüler plastik olduğu için her yerde bulabilirsiniz. Boru sistemleri, müzik aletleri, doğrama panelleri, ev aletleri, klavye kapakları, oyuncaklar, kanolar, tıbbi cihazlar ve hatta düz ekran TV’ler ve bilgisayar monitörleri.

ABS Filament Nedir

Akrilonitril, 1,3-Butadien ve Stiren monomerlerinden yapılır ve baz petroldür. Kimyasal formül (C8H8) x · (C4H6) y · (C3H3N) z) ‘dir. Stirene karşı artan tokluğu birçok uygulama için uygun olmasına rağmen, sınırlamaları üçüncü bir monomer olarak bir kauçuğun (bütadien) sokulmasına yol açtı ve bu nedenle popüler olarak “ABS plastik” olarak adlandırılan malzeme ortaya çıktı.

Bugün ABS malzeme, işlenmesi kolay olduğu için çoğu sanayi için paha biçilmezdir. Yaygın işleme teknikleri arasında tornalama, testere, delme, frezeleme, kalıp kesme ve biçme vardır.

ABS’nin renksiz ve sarımsı bir renk tonu vardır. Genellikle endüstriyel kullanım için küçük parçalar halinde teslim edilir.

ABS Filamentin Avantajları Nelerdir?

ABS filamentler, termoplastik bir polimer olarak kimyasal özelliklerini değiştirmeden eriyebilir ve soğuyabilir. Ayrıca ABS filamentlerin yüksek mukavemet ve iyi sıcaklık dayanımı gibi özellikleri birçok uygulama için iyi bir seçimdir. Zortrax 3D yazıcı gibi, birçok firma 3D yazıcılar için özel ABS filamentler üretmektedir.

ABS Filamentinin Avantajları Nelerdir

ABS Filamentinin Dezavantajları Nelerdir?

3D yazıcı pazarı geliştikçe, birçok şirket Ar-Ge’ye yoğun yatırım yaptı. Dolayısıyla, RepRap projesinin ilk günlerinde sahip olmadığımız yüksek mukavemetli malzemeler için bugün daha fazla seçeneğimiz bulunuyor. Bu bize basılması daha kolay, daha güçlü ve çok yönlü filamentler sunuyor. Ancak ABS filamentinin avantajları cazip gelse de, 3D yazıcıda baskılar alırken bazı dezavantajlar vardır.

ABS Filament Zehirleyebilir

ABS (Akrilonitril bütadien stiren), petrol bazlı, biyolojik olarak parçalanmayan bir plastiktir ve doğal olarak PLA filamentten daha zehirli bir plastiktir. ABS’nin kokusu seni rahatsız eder ve 3D yazıcının bulunduğu odadan zehirli dumanın çıkması için bir çeşit havalandırma borusu kullanılmasını önermekteyiz.

ABS Filament Zehirleyebilir

ABS plastiğinin dumanlarının hem gaz molekülleri hem de nanoparçacıklar şeklinde insanlar tarafından koku alma sistemi yoluyla solundukları tespit edilmiştir. Ultra ince partiküller, esas olarak solunum organlarının hücrelerinde birikir ve burun mukozasının koku alma sinirleri vasıtasıyla beyne ulaşır. Derideki tek maruz kalma kısmi emilim sağlar.

Solidoodle Wiki, “ABS Güvenliği” başlıklı bir makale yazdı. Bu makalede, “ABS plastiğinde bulunan bileşenlerin hiçbirinin kanserojen olarak listelenmediği belirtiliyor. Normal işlem koşullarında, ABS toksik kimyasallar içermez. Bununla birlikte, eritme işlemi sırasında üretilen dumanlar göz, cilt ve solunum yolu tahrişine neden olabilir ve aşırı maruz kalınırsa mide bulantısı ve baş ağrısına neden olabilir” denmektedir.

ABS filament seni bir anda öldürecek mi? Muhtemelen değil. Senin için uygun mudur? Kesinlikle hayır. Ama sana bunu söylemek için gerçekten bir araştırmaya ihtiyacın var mı? Burnunu bu plastikten uzak tutmak için evrimsel içgüdüye güvenmelisin.

Yüzey İşlemi İçin Tehlikeli Kimyasallar Kullanılır

Aseton, ABS baskıları düzgünleştirmek için kullanılır ve etkisi oldukça iyidir. Ancak, uzun süre Aseton dumanına maruz kalmak solunum sistemine ciddi şekilde zarar verebilir. Ayrıca, ABS’nin temel kullanım amacı mukavemeti ve ısı direncidir. Öyleyse PLA filament varken neden bu malzemeyi dekoratif baskılar için kullanıyorsun?

Bu makaleyi okuduğunda, ABS filament güçlü parçalar veya istenen yüzeyler için kullanmak zorunda olmadığını anlayacaksın. Şu anda sahip olduğumuz gelişmiş filament pazarında, 3D yazıcından en iyi şekilde yararlanmak ve sağlığını da korumak için diğer filament çeşitlerine göz atabilirsin.

ABS Filament Geri Dönüştürülebilir Mi?

ABS filamentler biyolojik olarak parçalanamaz ve yenilenebilir kaynaklardan yapılmaz. Bu yüzden doğaya kazanımları mümkün değildir. 3D yazıcın ile ABS filament ile ürettiğin birçok parça 1000 yıl içinde yine burada olacak. 7 numaralı geri dönüşüm kodu olan 3D baskılar geri dönüştürülebilir, ancak bu sırada çok fazla enerji harcanır ve atık malzemeler üretilir. Başarısız baskıların zaman içinde arttığını da hayal et. Bu nereye kadar devam edebilir? İnsan ırkı olarak, ileriye dönük devasa çevresel sorunlarla karşı karşıyayız. Çevreciysen, ABS filamentini kullanmadan önce iki kez düşün. Ayrıca, fosil yakıtların fiyatı doğrudan ABS filamentinin fiyatlarını da etkileyecektir.

ABS Filament Geri Dönüştürülebilir Mi

ABS filament 3D yazıcıda baskılar alındığında toksik değildir. Sadece çok yüksek sıcaklıklarda (örneğin 400°C) malzeme, insanlarda kanserojene neden olan bütadiene, akrilonitril ve stirene ayrışır. Bunları hiçbir koşulda solumamanı öneririz.

Ayrıca, ABS filament gıdalar için güvenli değildir. Gıdalar için güvenli olan filamentler için Gıda Uyumlu Filamentler başlığımıza göz atabilirsin.

ABS Filamentin Alternatifleri Nelerdir?

3D yazıcının ilk günleri hızla gelişirken, filamentler dünya çapında multi-milyon dolarlık bir piyasaya sahip değildi. Bu yüzden, insanlar o zamanlar mevcut olan pazarlara girmek zorunda kaldı. Termoplastikler denildiğinde bu ABS anlamına geliyordu.

ABS, imalat dünyasında birçok alanda kullanılır. Bu yüzden sürekli bir malzeme arzı ve uygun fiyatlar mevcuttur. Şimdi ise 3D yazıcı filamenti için gerçek bir araştırma ve geliştirmeye sahip geliştirilen özel polimerler var. Bu geliştirilen polimerler ile herhangi bir 3D yazıcıda yazdırması daha kolay ve daha az çatlama sorunu ile karşılaşılır.

PLA filament, ABS filamentine göre daha iyi bir alternatiftir. PLA filament, biyopolimerden (mısır veya şeker kamışı gibi) yapılır ve basılması çok daha kolaydır. Çok çeşitli karışımlar halinde bulunmaktadır. PLA’ya metal tozlarının (çelik, bakır, bronz) yanı sıra; odun, saman, kahve gibi malzemeler ile de karıştırılabilir. Daha çok filament için Filament Çeşitleri ve Filament Özellikleri sayfamızı ziyaret edebilirsin.

ABS Filamentin Alternatifleri Nelerdir

PET ve PETG plastik şişelerin yapıldığı malzemedir. Bu plastikler ABS filament için geçerli bir alternatif olarak kabul edilir. PET ile 3D yazıcıda baskı almak kolay olmadığından 3D yazıcı konusunda biraz tecrübe sahibi olmalısın. PETG filamenti ile ilgili sayfamızı inceleyebilirsin.

ABS ve PLA Filament Karşılaştırması

ABS filament ve PLA filamenti arasındaki birçok farklılığı bilmen büyük bir 3D modeli saatlerce üretmeden önce doğru malzemeyi seçmende yardımcı olur.

PLA filamenti, yazdırmak için daha kolay olabilir, ancak yazdırma işlemin için daha iyi malzeme midir? Hayır, çünkü ABS filament sadece daha güçlü değil, aynı zamanda daha esnek ve dayanıklıdır.

Mekanik Özellikler

ABS Filament Mekanik Özellikler

ABS filament tokluğunu, yüksek aşınma direnci olan sentetik bir kauçuk olan polibütadiene borçludur. Tüm polibütadienlerin %70’i lastik üretimine girmektedir. Bu da kauçuğun ne kadar sağlam olduğu hakkında fikir verir. ABS filamentinde bu tokluk, üstün mukavemeti ve yüksek darbe direncini sağlar. Koruyucu kasketler ve otomotiv kaplamalarında da kullanılmaktadır. En esnek malzemeler olmasa da ABS, kırılmadan önce bükülmeye meyillidir ve bu nedenle PLA’yı bu özelliği ile göldede bırakır.

PLA filamentinin övünebileceği tek mekanik özellik daha yüksek bir yüzey sertliğidir. Aksi takdirde, sadece iyi bir güç sergiler ve bükülmek yerine direk kırılır.

Dayanıklılık ve Parçalanabilirlik

Genel olarak ABS filament, ısıya karşı yüksek direnci nedeniyle PLA filamentten daha dayanıklıdır. Oldukça yüksek bir cam geçiş sıcaklığı sayesinde, ABS’nin bu noktaya ulaşması için PLA’dan daha fazla ısı alır. Güneşte kalan nesneler için daha uygun hale getiren şey de budur. Bazı kullanıcılara göre ABS, PLA’dan daha iyi performans göstermez. UV ışınlarına ve neme maruz kaldığında, her iki malzeme de zamanla bozulur.

PLA filamentinin güzel bir özelliği, biyolojik olarak parçalanabilir olmasıdır. Arka bahçendeki toprakta bozulmasını beklemek istemezsen şehrindeki belediyenin atık toplama konteynırlarına atık parçalarını atabilirsin. ABS filament ise yalnızca geri dönüştürülebilir.

Hassasiyet ve Tolerans

Genel olarak FDM 3D yazıcılarda bileşenlerin toleransları ve doğruluğu, büyük ölçüde 3D yazıcı kalibrasyonuna ve model karmaşıklığına bağlıdır. Bununla birlikte, ABS ve PLA filamentler boyutsal olarak hassas parçalar üretmek, 0,8 mm’ye kadar baskı ayrıntıları ve 1,2 mm’ye kadar minimum özellikler oluşturmak için kullanılabilir. Parçaları bağlamak veya birbirine geçirmek için genellikle 0,5 mm’lik bir tolerans önerilir ve minimum duvar kalınlığı 1-2 mm kullanılması duvar elemanlarında yeterli dayanımı sağlar.

Düşük baskı sıcaklığından dolayı, PLA uygun şekilde soğutulduğunda, bükülme olasılığı daha düşüktür ve ABS ile karşılaştırıldığında daha keskin köşe ve özellikler basabilir.

Nozzle

ABS Filament Nozzle

PLA’nın ABS’ye göre tek baskı zorluğu, 3D yazıcı nozzle’ını tıkayabilmesi veya sıkıştırabilmesidir. Bunun nedeni, PLA’nın eridiği zaman genleşip yapışkan hale gelmesidir. İyi bir akış elde etmek için filament üreticisinin talimatlarını izleyebilir ya da baskı ayarlarında ince ayarlar yapabilirsin. Öte yandan ABS filament, daha yüksek baskı sıcaklığından dolayı nozzle’dan oldukça güzel şekilde akma eğilimindedir.

Yatak

PLA filamenti sıcaklığa özel bir duyarlılığa sahip olmadığından, ne bir ısıtma yatağı ne de kapalı kasa bir 3D yazıcıya ihtiyaç duymaz.

ABS filament, sıcaklıktaki değişimlere PLA’dan daha hassastır, bu da çok hızlı bir şekilde soğuduğunda çatlama ve bükülme ile sonuçlanır. Bu nedenle, ABS filament ile baskı alırken ısıtılmış bir baskı tablasına kesinlikle ihtiyaç vardır. Ayrıca, baskı alanının çevresinde tam bir muhafaza (kapalı kasa) yapmanı da öneririz.

ABS Filament Yatak

Her iki filament de ilk katman yapışmasında bazı küçük sorunlar yaratır ve baskı tablasına yapışmazlar. En yaygın çözümler baskı tablasını bant, Pritt veya saç spreyi ile kaplamaktır. Bant için Kapton Bant (silikon yapışkanlı poliimid film) kullanmanı öneririz, ancak saç spreyi de oldukça iyidir.

Duman ve Koku

PLA filament ısıtıldığında hiçbir koku çıkarmaz, hatta bazı kullanıcılar meyveli ya da şeker benzeri aromalar aldığını iddia etmektedir. Öte yandan, ABS filament ısıtıldığında kokar ve ortaya çıkan dumanlar yoğundur ve potansiyel olarak tehlikelidir. Mümkün olduğunca, havalandırmanın açık olduğu bir alanda çalıştırılmalıdır. Partikülleri hapseden Hepa filtresi de yardımcı olacaktır.

ABS Filament Duman ve Koku

Saklama Koşulları

Her iki filament de higroskopiktir, yani havadaki nemi çeker ve emer. Bu 3D yazıcılar için olumsuz bir özelliktir, çünkü hidrasyon seviyeleri arttıkça baskı kalitesi düşer. Nozzle’da kabarcıklanma, fışkırma ve hatta tıkanma meydana gelebilirken, nihai üründe renk solması ve zayıf detaylar görülebilir.

ABS Filament Saklama Koşulları

Filamentini uzun süre havaya ve dolayısıyla suya maruz bırakma. Filament rulolarını, kullanmadığında kapalı kaplarda sakla, serin ve kuru yerlerde muhafaza et. Ekstra bir önlem olarak, filament üreticileri de bunu destekler, en kısa sürede filamenti tüketmendir. Filamentlerin saklama koşulları ile ilgili detaylı bilgi için Filament Depolama Rehberi yazımızı okumanı tavsiye ederiz.

Yüzey İşlemi

Baskının yüzey kalitesini son ürün kalitesine çevirmek için biraz fazla çaba göstermeye istekliysen, hem ABS hem de PLA filament de uygundur, ancak yine de ABS modellerde yüzey işlemi daha iyidir.

Her iki filament de kesilebilir, zımparalanabilir, boyanabilir (akrilik boya ile) ve yapıştırılabilirken, PLA’nın boyanmasından önce astar kullanılması önerilir ve yapıştırma işlemi her zaman işe yaramayabilir. Ek olarak, sadece ABS, asetonla çözülebilir olduğundan pürüzsüz ve parlak bir yüzey elde etmek için aseton (yani oje çıkarıcı) ile yüzey işlemi yapılabilir. Öte yandan PLA, her iki filament ile 100 mikron katman yüksekliğinde baskılar alınsa da, karmaşık tasarımlarda iyi sonuçlar vermeyebilir.

ABS Filament Yüzey İşlemi

Zımparalama veya aseton işleme olanakları, modelin tablaya yapışması için dilimleme yazılımında ayarladığın Raft özelliğini kullanılıyorsan işine yarayacak bir yüzey işlemidir. Çünkü Raft, her zaman baskının geri kalanından hoş bir şekilde ayrılmaz ve muhtemelen istemediğin yüzeyler bırakır.

Filament Çeşitliliği

Her iki filament için de çok çeşitli renkler vardır. ABS veya PLA filamentinin diğer malzemelerle karışımları ile özel “egzotik” filament tipleri de mevcuttur. En popüler çeşitleri ahşap, metal ve karanlıkta parlayandır. Bu egzotik filament türleri hakkında daha fazla bilgi için, Filament Çeşitleri sayfamıza göz atabilirsin.

Bu arada, PLA veya ABS’den biraz daha esnek ve dayanıklı bir filament arıyorsan, PETG‘ye bakmanı tavsiye ederiz.

Kullanım Alanları

PLA filamenti, 3D yazıcıda en yaygın kullanılan filamenttir. En iyi materyal olduğu için değil, yazdırılması kolay olduğu içindir. Ancak bazen PLA, neden hayatı olması gerekenden daha zorlaştırıyor? Bu düşünceyi göz önünde bulundurarak PLA filamentini, mekanik özellikler, dayanıklılık veya bozunabilirlik için belirli gereksinimleri olmayan herhangi bir şey için kullanmanı öneririz.

Telefon kılıfları veya alet tutacakları gibi art arda bükülecek veya düşebilecek ürünler için PLA filamentini kullanmaktan kaçının. Doğrudan güneş ışığına, arabada veya bulaşık makinesine koymak isteyeceğin modeller ve daha yüksek sıcaklıklara dayanması gereken maddelerle birlikte kullanmaktan da kaçınmalısın. Diğer tüm uygulamalar için PLA filament genel olarak tercih edilebilir. Yaygın olarak basılan modeller arasında az aşınan oyuncaklar, prototip parçaları ve kaplar bulunur.

ABS Filament Kullanım Alanları

ABS filament sık kullanılan, düşürülen veya ısıtılan ürünler için daha uygundur. Mekanik parçalar için, özellikle gerilime maruz kalmaları durumunda veya diğer parçalarla kilitlenmesi gerektiğinde kullanılabilir. Bu filamentin özelliklerinden yararlanan baskı örnekleri telefon kılıfları, yüksek aşınan oyuncaklar, alet tutucular, otomotiv kaplama bileşenleri ve elektrik muhafazalarıdır.

ABS Filament Fiyatı Ne Kadar?

ABS Filament Fiyatı Ne Kadar

1 kg’lık ABS filament makara fiyatı 16 ila 60 dolar arasında değişmektedir. Daha ucuz filamentler düşük kalitede olabilir.

Ayrıca fiyatı önemli ölçüde düşüren granüller de mevcuttur. 1 kilo poşet granül yaklaşık 10 dolardır. Granüllerin 3D yazıcıda basmak için, granülleri önce filament haline getirmek ve aynı zamanda ABS filamentinin yüksek sıcaklığını kaldırabilen özel bir ekstrüder gerekir.

ABS Filament İçin Uygun Ayarlar Nelerdir?

ABS filament ile 3D yazıcıda baskı almaya yeni başlayanlar için doğru ayarları bulmak oldukça zor olabilir. Her marka ve renk aynı değildir ve teknik özellikler değişebilir. Aşağıdaki temel şeyler yaptığından emin ol:

ABS Filament İçin 3D Yazıcı Ayarları

EGOS 4 Numara ve Kapton Bant

ABS filamentinin ilk katmanda yapışmasıyla ilgili hala sorun yaşıyorsan, bir raft özelliğini kullanmalısın. Bu özelliği dilimleme (slicer) yazılımından açabilirsin.

ABS Basabileceğin En Kaliteli 3D Yazıcılar

3D Yazıcı İncelemeleri

ABS filamentini en kaliteli şekilde basabileceğin, büyük hacimli, düşük maliyetli ve birçok yeni özelliği olan bir 3D yazıcıya sahip mi olmak istiyorsun?

Hangi yazıcıyı alacağına karar veremiyorsan, bütçene göre profesyonel ve uygun fiyatlı performansı yüksek 3D yazıcıları inceledik.

ABS Filament İçin Dilimleme (Slicer) Yazılımı Ayarları

ABS Filament İçin Dilimleme (Slicer) Yazılımı Ayarları
ABS Filament İçin Tasarımı Değiştir
ABS Filament Warping Bükülme Sorunu

ABS Filamentte Hangi Renkler Var?

Aralarından seçim yapabileceğin bir çok çeşit bulunmaktadır. ABS filament, PLA kadar çok çeşide sahip olmayabilir, ancak hala istediğin renkleri kolayca bulabilirsin.

ABS Filamentte Hangi Renkler Var

ABS Filamenti Nasıl Saklamalısın?

ABS filamentini kuru bir yerde saklaman gerekir. Çünkü ABS filament havadan suyu emer ve bu da yazdırmayı zorlaştırır. Hatta imkansız hale getirebilir.. Nozzle ucundan çıkan nemlenmiş ABS filament “kabarcıklar” halinde çıkar ve baskının kalitesini etkiler. Yine de nemlenmiş filamenti kurtarmanın ve filamenti daha iyi saklamanın yolları mümkündür.

PVA Filamenti Saklama Koşulları_2

Geliştirilmiş bir dizi saklama çözümü vardır ve kendi başına bile kolayca yapabilirsin. Filament Depolama Rehberi yazımızı okuyabilirsin.

İlgili Makaleler


^