Polikarbonat (PC) Filament Nedir?

Polikarbonat (PC), benzersiz özelliklerinden dolayı 3D yazıcılar için ünlü, sert ancak zorlu bir malzemedir. Bu yararlı kılavuzu kullanarak polikarbonat (PC) filament ile 3D yazıcında başarılı baskılar alabilirsin.

Polikarbonat (PC) filament, dayanıklılığı, tokluğu ve ısıya dayanıklılığı ile bilinen bir plastik grubudur. “Lexan” ticari ismi altında yıllarca pazarlanan PC, mühendislik parçaları, DVD’ler ve kurşun geçirmez cam dahil birçok uygulama alanında kullanılmaktadır. Ayrıca, optik olarak şeffaftır.

  1. Polikarbonat (PC) Filament Özellikleri
  2. PC Filament Avantajları
  3. PC Filament 3D Yazıcıdaki Zorluklar
  4. PC Filament Genel Yazdırma İpuçları ve Ayarları
    1. PC Filament İçin Ortam Sıcaklığı
    2. PC Filament İçin Nozzle Sıcaklığı
    3. PC Filament ve Nem
  5. PC Filament Kullanım Alanları
  6. PC Filamentini Saklama Koşulları
  7. İlgili Makaleler

Polikarbonat (PC) onlarca yıldır en zorlu mühendislik plastiklerinden biri olarak görülüyor ve şimdi, 3D yazıcı ile baskılar alabilirsin. Tüm bu özelliklerinden dolayı polikarbonat (PC) filament, 3D yazıcıda baskısı zor olsa da yıllar geçtikçe popülaritesini arttırıyor. PC filamentinin hangi amaç için iyi olduğunu, nasıl yazdırılacağını ve mevcut satın alma seçeneklerini aşağıda bulabilirsin.

PC Filament Nedir

Polikarbonat (PC) Filament Özellikleri

Polikarbonat (PC) en çok üç ana özelliği için kullanılır: optik netlik, ısıya dayanıklılık ve inanılmaz tokluk. Bu özellikler DVD’lerde, emniyet camlarında, kasketlerde ve hatta kurşun geçirmez camlarda kullanım için mükemmeldir. PC’nin 3D yazıcıda yazdırılabilir varyantları tipik olarak 110°C’nin üzerinde bir sıcaklık direncine sahiptir ve yarı saydam-buzlu modeller sağlar. Parçalar inanılmaz derecede güçlüdür, ancak PC filamenti 3D yazıcıda yazdırmak oldukça zor olabilir.

PC Filament Avantajları

Polikarbonat (PC) filament baskısı, PLA ve diğer filamentlerden çeşitli şekillerde farklılık gösterir. Bu sadece baskıların özelliklerini değil, başarıya ulaşmak için yapman gerekenleri de etkiler.

PC filament, PLA’dan daha dayanıklı ve esnektir. Ancak naylon filamentten daha az dayanıklıdır. ABS, PLA veya PMMA’dan daha sert, ABS’den daha hafif ve daha yoğundur. Bükülme (torsional) stresine dayanma kabiliyeti diğer termoplastiklerden üstündür ve oda sıcaklığında makineyle bükülebilir hale gelebilecek kadar esnektir.

PC Filament Avantajları

PC Filament 3D Yazıcıdaki Zorluklar

Aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alacağımız gibi polikarbonat (PC) filament, 3D yazıcı ile baskı almayı biraz daha zorlaştıran bazı özelliklere sahiptir. Başarılı baskılar almak istiyorsan aşağıdaki üç zorlukla başa çıkmak için hazırlıklı olman gerekecek:

  1. PC filamenti düzgün şekilde ekstrüde etmek için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar.
  2. PC filamentte katmanların ayrılması ve ilk katmanın kalkması sorunları sıkça yaşanabilir.
  3. PC filament nem emer.
PC Filament 3D Yazıcıdaki Zorluklar

PC Filament Genel Yazdırma İpuçları ve Ayarları

PC Filament Genel Yazdırma İpuçları ve Ayarları

PC filamentinin aşırı ısınmaya karşı direnci, aynı derecede aşırı sıcaklıklarda üretilmesini gerektirir. Bu nedenle, nozzle ve yatak sıcaklığının yeterli ısıya sahip olacağı kontrollü bir ortamda yazdırman gerekiyor.

PC filamentini yazdırırken nozzle’dan sızma eğilimi vardır. Dilimleme yazılımından (örneğin Cura) geri çekme (retract) ayarlarını yapmayı unutma, ancak filamentin sıkışmasını önlemek için çekme miktarını 10 mm’nin üzerinde yapmamaya özen göster. Ayrıca, nozzle yeterince ısınmazsa, daha düşük hızlarda yazdırmayı dene.

PC filament güçlü duman ve koku üretir. Kapalı veya iyi havalandırılmış bir alanda yazdırmanı tavsiye ederiz.

PC Filament İçin Ortam Sıcaklığı

Uygun önlemleri almazsan PC filamentini 3D yazıcında basman zor olabilir ve katmanlarda kalkma ve katmanlarda yapışmama gibi sorunlarla sıkça karşılaşabilirsin. Bu nedenle, ortam sıcaklığının tutarlı bir şekilde korunması şarttır. 3D yazıcının ısıtılmış bir yatağı olması zorunludur. Yatak sıcaklığı ideal olarak 135 ila 150°C arasında olmalıdır. Ayrıca, PC filamentinin tablaya yapışmasını güçlendirmek için saç spreyi kullanmanı tavsiye ederiz. Önerilen, kapalı kasa 3D yazıcında, satina cama Egos Sprey Ultra Güçlü Tutuş saç spreyi sıkmandır.

Bazen, PC filament soğurken tabakalar yapışmaz, birbirinden ayrılır ve çatlar. Bu sorun, ortam sıcaklığını daha sabit tutmayı sağlayacak ve katmanların düzgün bir şekilde yapışmasına izin verecek uygun bir muhafaza ile önlenebilir. Kasası tamamen kapalı olan bir 3D yazıcıya sahip olman önemlidir. Eğer 3D yazıcının kasası kapalı değilse, kendin de kapatabilirsin.

PC Filament İçin Ortam Sıcaklığı

PC Filament İçin Nozzle Sıcaklığı

PC filament, ideal olarak 290 ile 300°C arasında bir sıcaklığa ulaşacak bir nozzle’a ihtiyaç duyar. Yavaş baskı hızını kullanıyorsan veya kompozit PC filament kullanıyorsan, daha düşük sıcaklıklardan kurtulman mümkün olabilir. Bir kompozit PC filament kullanıyorsan, malzemenin tüm özelliklerini elde edemeyebilirsin. Bu nedenle, eğer 3D yazıcın PC filamenti basmaya elverişli ise kesinlikle saf PC’yi düşünmelisin.

Sıcaklıklar çok düşükse veya çok yüksek hızlarda baskılar alıyorsan PC filamentin sıkışmasına neden olabilirsin. Bu nedenle, PC filament ile 3D yazıcıda baskıya başlamadan önce, bu sıcaklıklara ulaşacak bir 3D yazıcıya ihtiyacın olacak.

PC Filament ve Nem

PC filamentinin atmosferik nemi emdiğini hatırlatalım. Bu yüzden kullanılmadığında (kapalı bir kapta) kuru tutmalı ve ekstrüderinde kabarcıkların oluşmaması ve baskıların başarısız olmaması için kaliteli filament satın almalısın. Nem, yalnızca baskının bütünlüğünü etkilemez aynı zamanda optik olarak saydam olmasını da önler.

PC filamenti nem konusunda PLA’ya benzerdir. İçerdiği nem, baskı sırasında daha az dayanıklı ve bulutlu görünüm haline getirebilecek kabarcıklar oluşturabilir. Filamentlerin saklandığı silika jel içeren vakumlu poşetler de saklanması bu yüzdendir. Filamentini yazdırmadan önce kurutman gerekebilir.

PC Filament Kullanım Alanları

Polikarbonat (PC) birçok tüketici ürününde yaygın olarak kullanıldığı için, ortamda inanılmaz derecede büyük miktarda PC kirliliği vardır. İyi haber şu ki, PC ile 3D yazıcıda baskı yapılabilmesi, malzemenin yeni ürünlere geri dönüşümü olasılığını arttırıyor. Çok dayanıklı ve saydam olduğundan dolayı, geri dönüşümlü PC bile tamamen işlevsel prototipler ve güzel tasarımlar yapmak için kullanılabilir.

Ayrıca şeffaflığı nedeniyle PC filament, diğer malzemelerle üretildiğinde çok daha pahalıya mal olacak pencereleri ve diğer ürünleri prototiplemek için kullanılabilir. PC filamentinin yüksek ısı direnci, ABS’nin bile sıcak veya stres altında bükülebileceği, fonksiyonel prototipler oluşturmak için kullanılabileceği anlamına gelir.

PC Filament Kullanım Alanları

PC Filamentini Saklama Koşulları

Polikarbonat (PC) aşırı higroskopiktir, yani havadan nemi emdiği anlamına gelir. Bu, plastiği hızlı bir şekilde bozacaktır. Bu nedenle, filamenti kontrollü, düşük nemli bir ortamda tutmalısın. Kurutucu paketlere sahip hava geçirmez kaplar işini görecektir.

Uzun baskılar için -aşağıdaki resimde olduğu gibi- filamenti küçük, iyi kısıtlanmış bir delikten besleyerek doğrudan kabından yazdırmayı düşünebilirsin. Filamentlerin saklama koşulları ile ilgili detaylı bilgi için Filament Depolama Rehberi yazımızı okumanı tavsiye ederiz.

PC Filamentini Saklama Koşulları

İlgili Makaleler

^