CPE filamentinin bir çok olumlu özelliği vardır, ancak çoğu kullanıcı için gizemli kalmış bir filament. CPE’nin ne olduğunu ve yazdırmaya nasıl başlayabileceğini keşfetmek için bu kılavuzumuza göz atabilirsin.
Co-polyester (CPE) filamentler, FDM 3D yazıcı için popülaritesi giderek artan çok güçlü ve çok yönlü malzemedir. CPE filament ile oldukça dayanıklı, yüksek mukavemetli ve karmaşık ayrıntılara sahip baskılar alabilirsin. Ek olarak, katman yapışması mükemmel, çatlama ve katman kalkması minimumdur. CPE filament, gıda ve tıp endüstrisinde ambalajlama için Food and Drug Administration (FDA) - Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onaylı olması nedeniyle geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.
Lütfen tüm rakamların farklı filament markaları arasında değişebileceğini ve her üreticinin başlamanı tavsiye ettiği bir dizi temel ayar olacağını unutma.
Tüm PETG filamentlerin ko-polyester kategorisine girdiğini de belirtmekte fayda var. Buradaki fark, PETG’nin standart PET filamentlerini ısıtırken kristalleşmeden kaynaklanan gevrekliği gideren glikole sahip olmasıdır.
CPE filamentinin bir FDM 3D yazıcı malzemesi olarak nasıl kullanıldığı hakkında daha iyi bir fikir vermek için bu malzemeyi popüler olan PLA ve ABS filamentler ile karşılaştırdık.
Ultimaker’ın CPE filamentleri, Ultimaker 3D yazıcılarda kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiştir ve ortak polyesterlere benzer bazı mükemmel özelliklere sahiptir:
CPE filamentinin uygulamaları, görsel ve fonksiyonel prototipler (büyük boyutsal kararlılık ve detay nedeniyle) ve kısa süreli imalat içerir.
CPE+ Filament, 100°C’ye kadar daha yüksek sıcaklık dayanımı ve daha yüksek darbe dayanımı sunarak orijinal CPE filamentten daha iyidir (Izod 860 J/m’ye kadar test edilmiştir). Eğilme dayanımı (64 MPa) ve Sertlik (Rockwell 111) de CPE+ filament ile artıyor, ancak fiyatı da aynı şekilde artmaktadır.
Fillamentum’un CPE filamenti, iyi işlevsel özelliklere sahip yüksek kalitede baskı garanti etmektedir. Değiştirilmiş bir PETG malzemeden üretilen filamentin özellikleri:
Fillamentum CPE filamenti için yatak sıcaklığı 70 - 85°C arasında ve en iyi baskı sonuçlarını elde etmek için 255 - 275°C arasında bir nozzle sıcaklığını tavsiye ediyoruz. Ayrıca filamenti kuru bir ortamda saklarsan en az 12 ay boyunca kullanabilirsin. Filamentlerin saklama koşulları ile ilgili detaylı bilgi için Filament Depolama Rehberi yazımızı okumanı tavsiye ederiz.
ColorFabb, Eastman Chemical Company ile işbirliği yaparak FDM 3D yazıcıda kullanılmak üzere bir dizi ko-polyester malzeme geliştirmiştir. Mevcut filamentlerin tümü düşük kokuludur ve stiren içermez. ColorFabb XT filament, aşağıdaki temel özelliklere sahiptir.
ColorFabb XT filament, 13 farklı renge sahiptir ve ayrıca estetik açıdan hoş bir mat siyah yüzey kaplaması ile birlikte çok yüksek sertliğe sahip parçalar oluşturmak için özel olarak üretilmiş karbon fiberlerle güçlendirilmiştir. Bu lifler, filamentin bileşiminin %20’sini oluşturur.
ColorFabb XT filamenti en iyi şekilde basılabilmesi için yaklaşık 70°C’de ısıtılmış bir baskı tablasına ve kapton bant veya Egos Sprey Ultra Güçlü Tutuş saç spreyine ihtiyaç duyar. Yatak kalibrasyonu düzgün yapıldığı takdirde ilk katmanda kalkma yapmaz. Ayrıca ilk katmanlarda soğutma fanını kapatmanı tavsiye ederiz.
ColorFabb nGen filament, düşük sıcaklıklarda bile 3D yazıcıda nozzle boyunca iyi bir erime kararlılığına sahip, düşük kokulu ve stiren içermeyen bir malzeme olan Amphora AM3300’dan üretilmiştir.
Taulman3D’nin yüksek mukavemetli T-Glase serisi, PETG’den biraz daha sert olan PETT’den (Polietilen ko-Trimetilen Tereftalat) elde edilir. T-Glase’nın adı (“sert camdan” kısaltılmış) anahtar bir özellik gösterir: İyi yansıtma özelliğine sahip renksiz baskılar üretebilirsin.