Söz konusu 3D baskı olduğunda kullanabileceğin birçok dosya formatı vardır. Ancak hepsi aynı özelliğe sahip değildir. En yaygın olanlar STL, OBJ, AMF ve 3MF dosyalarıdır.
3 boyutlu bir nesne yazdırmak için, 3D yazıcıda nesnenin dijital bir planı gerekir. Bu planda nesne hakkında geometri, renk, doku ve malzeme veriler depolanmıştır. Bu tür verileri tutabilen birkaç dosya biçimi vardır. Bu biçimler 3D baskı dosya biçimleri olarak bilinir. Örnekler arasında STL, COLLADA, OBJ, FBX, X3D vb. dosya formatları vardır.
Bu yazımızda 3D yazıcı STL dosyası nedir, STL dosyası nereden indirilir, hangi programlar ile açılır ve nasıl düzenlenir, bu konuları işleyeceğiz.
Kısaca, STL dosyası 3D modeller hakkında bilgi depolar. STL, herhangi bir renk, doku veya diğer ortak model nitelikleri gösterilmeksizin yalnızca üç boyutlu bir nesnenin yüzey geometrisini tanımlar.
Bu dosyalar genellikle 3D modelleme sürecinin son ürünü olarak bilgisayar destekli bir tasarım (CAD) programı tarafından oluşturulur. STL, bir dosya uzantısıdır.
STL, 3D yazdırma için en yaygın kullanılan dosya biçimidir. 3D dilimleyici ile birlikte kullanıldığında, bilgisayarın 3D yazıcı donanımı ile iletişim kurmasını sağlar.
STL dosya formatı diğer birçok CAD 3D çizim programı tarafından benimsenmiş ve desteklenmiştir. Bugün hızlı prototipleme, 3D baskı ve bilgisayar destekli üretim için yaygın olarak kullanılmaktadır.
“.STL” dosya uzantısının gerçek anlamı, STereo Lithografi kelimesinin kısaltması olduğuna inanılmaktadır, ancak bazen “Standard Triangle Language” (Standart Üçgen Dili) veya “Standard Tessellation Language” (Standart Mozaikleme Dili) olarak da adlandırılmaktadır.
STL dosya formatının temel amacı, bir 3D modelin yüzey geometrisini kodlamaktır. Bu bilgiyi, “mozaikleme” (tessellation) adı verilen ileride “mesh” olarak da tanımlayacağımız basit bir kavram kullanarak kodlar.
Chuck Hull, 1987‘de ilk stereolitografik 3D yazıcıyı icat etti ve 3D Sistemler için Albert Consulting Group, 3 boyutlu modeller hakkında 3D yazıcıya bilgi aktarmanın bir yolunu bulmaya çalışıyordu. Bu bilgileri kodlamak için 3D modelin yüzeyinde mozaikler kullanabileceğini fark etti.
Mozaik yapının buluşundan bu yana, 3D baskı endüstrisinde fiili standart olarak kaldı. Yıllar geçmesine rağmen, günümüzde çoğu 3D baskı sürecinde, 3D baskı araç zincirindeki her yazılım ve donanımda sahip olduğu güçlü desteği nedeniyle STL formatı kullanmaya devam ediyor.
STL, en basit açık kaynaklı dosya formatlarından biridir. Hem ASCII (insan tarafından okunabilen daha büyük dosya boyutu) hem de “binary” (daha küçük dosya boyutu) kodlamalarını destekler.
STL, bir 3D modelin geometrisini kodlayabilir, ancak nesnenin rengi, dokuları veya malzemeleri hakkında bilgi depolayamaz.
Yakın zamana kadar, çoğu 3D yazıcı sadece tek bir malzemeye sahip modelleri basabiliyordu. Bu nedenle, sadece geometriyi saklayan bir dosya formatı yeterliydi. Son birkaç yılda, çok renkli 3D baskı hızla yaygınlaşmaya başladı. Renkli 3D baskı yapan yazıcılarda STL dosyaları kullanılamaz.
STL, mozaikleme yöntemini kullanır. Bu yöntem, üst üste binme veya boşluk olmayacak şekilde bir veya daha fazla geometrik şekle sahip bir yüzeyin döşenmesi işlemidir. Kiremitli bir zemin veya duvar gördüysen, bu mozaiklemenin mükemmel bir örneğidir.
STL 3D yazıcı dosya formatı, 3D modelin yüzeyini kaplamak için üçgen fayanslar kullanır. Bu üçgenlerin köşeleri ve normalleri, modelin geometrisini kodlamak için dosyada saklanır.
Bunun nasıl çalıştığını anlamak için birkaç örneğe bakalım. Örneğin, elinde basit bir 3D küp olduğunu düşün, bu küp yukarıdaki resimde gösterildiği gibi 12 adet üçgenle kaplanabilir. Gördüğün gibi, her yüzey başına 2 adet üçgen var. Küpün altı yüzü olduğundan dolayı, 12 adede kadar üçgen eklenebilir.
Bir kürenin 3D modeline sahipsen, yukarıdaki resimde gösterilen birçok küçük üçgenle bu kürenin yüzeyini kaplayabilirsin.
3D sistemler için Albert Consulting Group, bu küçük üçgenler hakkındaki bilgileri bir dosyada saklayabilirlerse, bu dosyanın rastgele bir 3D modelin yüzeyini tamamen tanımlayabileceğini fark etti. Bu, STL dosya formatının ardındaki temel fikri oluşturdu.
Üçgenler kavisli bölgelerde küçük yapılabilir. Bununla birlikte, üçgenler ne kadar küçük olursa, yüzeyi kaplamak için gereken üçgen sayısı da o kadar artar. Çok sayıda üçgen olması çok fazla bilgi depolanması anlamına gelir. Bu da büyük dosya boyutlarına yol açabilir.
Bu nedenle, dosya boyutu ile baskı kalitesi arasında doğru dengeyi bulmak çok önemlidir. Üçgen boyutunu çok azaltmak mantıklı değildir, çünkü bir noktadan sonra zaten gözün baskı kalitesini ayırt edemeyecek.
Çoğu 3D çizim programı, STL dosyalarını dışa aktarırken birkaç ayar sunar. Bu ayarlar ön yüzlerin mozaik boyutunu ve dolayısıyla yazdırma kalitesini ve dosya boyutunu belirler.
3D yazıcı STL modelinin güçlü yanlarından biri, indirilebilir modeller ve destekleyici yazılım sıkıntısı olmamasıdır.
Online olarak tam anlamıyla milyonlarca ücretsiz 3D yazıcı STL modellerini içeren birçok depo ve arama motoru bulunmaktadır. Düzenli olarak güncellenen listemize bakabilirsin. Başlamak için online ücretsiz 3D model sitesi Thingiverse’ü ziyaret etmeni tavsiye ederiz.
Bir STL dosyasını açmak için online olarak veya bir masaüstü uygulaması olarak kullanabileceğin birkaç ücretsiz STL dosya görüntüleyicisi vardır. Bu amaçla, online olarak ViewSTL ve masaüstü uygulaması olarak GLC-Player’ı ücretsiz deneyebilirsin. Ayrıca, Windows 10’da bulunan “Print 3D” uygulaması ile de STL dosyalarını görüntüleyebilmen mümkün.
Mac IOS işletim sistemine sahip bilgisayarlarda STL dosyasını görüntüleyebileceğin programlar:
Ayrıca, 3D yazıcılarda baskılar almak için düzenleme araçları olarak kullanılan tüm dilimleme yazılımlarında STL dosyalarını açman mümkün. Aşağıdaki linke tıklayarak dilimleme yazılımları hakkında bilgiye ulaşabilirsin.
STL dosyasını düzenlemek ve STL dosyasını başka bir dosya biçimine dönüştürmek tamamen mümkündür. STL dosyası düzenlemeye açık olduğundan, bir dosyanın içeriğini değiştirmeni engelleyecek hiçbir engel yoktur. Aslında, düzenleme işlemi oldukça kolaydır.
STL dosyası açılabilir olduğundan, FreeCAD gibi bir yazılım kullanarak bir dosyanın içeriğini değiştirmenizi engelleyecek hiçbir şey yoktur. Bozuk bir STL dosyasını düzeltmeye yardımcı olabilecek birkaç program vardır. Ücretsiz olarak Meshmixer programını kullanabilirsin.
STL dosyasını düzenleyebileceğin programlar:
Online ve ücretsiz STL dosya düzenleyicileri:
Netfabb, STL dosyalarını düzeltmek için güçlü bir araçtır. Yalnızca Windows’ta çalışan Netfabb’ın resmi versiyonu buradan indirebilirsin. Kayıt olduktan sonra, 30 günlük tam sürüm sürümünü kullanabilirsin.
Windows’un kendi uygulaması olan 3D Builder ile karşılaştırıldığında Netfabb, STL dosyalarını tamir edebilir, ince ayrıntıları olan parçaları algılayabilir ve buna göre 3D modeli optimize edebilir.
Aşağıdaki videoyu izleyerek veya verdiğimiz bilgileri kullanarak sen de STL dosyalarını düzeltebilirsin.
Netfabb’ı yükledikten sonra menüden File -> Open Part’a tıkla. Parçayı içe aktarmak için çeşitli seçenekler sunan bir ayarlar paneli göreceksin. Varsayılan ayarları kullan ve “Add Parts”a tıklayarak 3D modelini ekle. (Örnek model için tıkla).
STL dosyası arızalıysa, sağ alt köşede büyük bir kırmızı ünlem işareti göreceksin. Bu, STL dosyasını düzeltmen gerektiği anlamına gelir. Ünlem işareti görünmediyse, parçanın iyi olduğu ve sorunsuz yazdırılabileceği anlamına gelir.
STL dosyalarını düzeltmek için, üst araç çubuğundaki kırmızı “+” ile gösterilen düzeltme aracını (repair tool) aç. Bu noktada Netfabb, yüklediğin 3D modelin bir kopyasını oluşturur. STL’yi tamir etme işlemi, modelin kopyası üzerinde uygulanır ve orijinal modelin değiştirilmemesini sağlar.
Sol tarafta Düzeltme Panelini (Repair Panel) göreceksin. Düzeltme paneli sana aşağıdaki önemli özellikler hakkında bilgi verir:
Düzeltme panelinde, Düzeltme Komut Dosyasını Çalıştır’a (Run Repair Script) tıkla ve görüntülenen açılır pencerede Varsayılan Düzeltme’yi (Default Repair) seç. Varsayılan Düzeltme, modeli tamir etmeyi başaramazsa, daha sonra Genişletilmiş Düzletme’yi (Extended Repair) deneyebilirsin. Düzeltme işlemini çalıştırmak için Yürüt’e (Execute) tıkla.
STL’yi tamir etme işlemi iyi sonuçlanırsa Düzeltme Paneli, mesh’in şimdi kapalı olduğunu ve iki yeşil onay işareti görüntülenerek düzgün bir şekilde yönlendirildiğini gösterecektir. Ayrıca kalan kenarlar, yanlış yönlendirilmiş üçgenler veya boş delikler olup olmadığını Düzeltme Paneli’den ulaşarak kontrol edebilirsin.
Netfabb, STL dosyasını kullanışsızsa da optimize etmeni sağlar. Düzeltme modundayken, üst menüden Mesh’i Düzenle’yi (Mesh Edit) ve Üçgenleri Azalt’ı (Reduce Triangles) seç.
Karşına çıkan penceredeki seçeneklerde Tüm Üçgenler’i (All Triangles) seçtiğinden emin ol. Diğer ayarlar için varsayılan değerler genellikle oldukça iyi çalışır. Netfabb’ın optimizasyon rutini aslında 3D Builder’dan daha iyidir, çünkü düşük ve yüksek miktarda ayrıntıya sahip parçaları otomatik olarak algılayabilir ve dosyayı buna göre optimize edebilir. Bu, optimizasyon nedeniyle modeldeki ayrıntıları yanlışlıkla kaybetmemeni sağlar.
Hazır olduğunda, Azalt’a (Reduce) tıkla. Şimdi modele yaklaş ve nihai sonuçtan memnun olup olmadığını kontrol et.
Netfabb ile buraya kadar yaptığın düzeltme ve optimizasyondan memnun musun? O zaman uygulamaya geçelim. Düzeltme (Repair), daha önce otomatik olarak oluşturulan kopyaya sağ tıklayarak uygulanabilir. Bunu sol üst taraftaki Parçalar (Parts) menüsünde bulabilirsin. Daha sonra Parça Düzeltmesini Uygula’ya (Apply Part Repair) tıkla.
Sana birkaç seçenek sunulacak. Tamir edilen STL dosyayı orjinal 3D model ile karşılaştırmak istersen, orijinal arızalı parçayı Netfabb’de yüklü tutabilirsin. Bu durumda, Eski Parçayı Koru’yu (Keep Old Part) seç. Eski parçayı Netfabb çalışma alanında tutmak istemiyorsan, Eski Parçayı Kaldır’ı (Remove Old Part) seç.
Artık çalışma alanında düzeltilen 3D model de görünecektir. Büyük ünlem işaretinin artık görünmediğine dikkat et.
Düzeltilen 3D modeli kaydetmek için File’a tıkla ve Parçayı Dışa Aktar’ı (Export Part) seç. Netfabb’ın en güzel yanı, düzeltilen parçayı birden çok formatta kaydetmene izin vermesidir. 3D modeli yazdırmak için STL formatında kaydet.
Windows kullanıcıları için 3D Builder uygulaması, STL dosyalarındaki hataları otomatik olarak tespit edip tamir etmek için kullanımı en kolay araçtır.
3D Builder, Windows 10 ile birlikte yüklenmiş olarak gelir, böylece hiçbir şey yüklemenize gerek yoktur. Sol alttaki mercek simgesine tıklayarak arama çubuğundan uygulamayı bulabilirsin. Eğer bilgisayarında yüklü değilse buradan ücretsiz yükleyebilirsin.
3D Builder’ı açtığnıda karşına aşağıdaki resimde gördüğün gibi bir pencere gelecek. Buradan Aç’a (Open) ve daha sonra Nesneyi Yükle’ye (Load Object) tıkla. STL dosyasını seç ve yükle.
Bu örnekte kullandığımız kusurlu STL dosyasını Thingiverse sitesinden indirebilirsin.
3D modeli yükledikten sonra, çalışma düzleminde göreceksin. Model bu aşamada yüklendi, ancak henüz içe aktarılmadı. İçe aktarmak için, üstteki menüden Modeli İçe Aktar’a (Import Model) tıkla.
Model içe aktarıldıktan sonra 3D Builder, aşağıdaki resimde de görebileceğin gibi, sağ aşağıda modeldeki tüm kusurları sana otomatik olarak bildirecektir. Bir arıza durumunda, açılır pencerede “Bir veya daha fazla nesne geçersiz bir biçimde tanımlanmış. Onarmak için burayı tıklayın.” yazacaktır.
Bir uyarı görünmüyorsa ve nesne mavi bir hatta sahipse, 3D Builder dosyanla ilgili herhangi bir sorun ile karşılaşmadığı anlamına gelir. STL dosyasını dilimleme yazılımı ile işleyip direkt 3D yazıcıda bastırabilirsin.
Hata iletisini içeren bir açılır pencere varsa ve bu açılır pencereye tıklarsan 3D Builder, STL dosyasını otomatik olarak düzeltir. Model düzelttikten sonra etrafında mavi bir anahat belirir.
Bazen, STL dosyasını daha az üçgen ve dolayısıyla daha küçük dosya boyutuna sahip olacak şekilde optimize etmek isteyebilirsin. 3D Builder, bir STL dosyasını optimize etmek için basit yollar sunar.
Üstteki menüden Düzenle’ye (Edit) tıkla ve Basitleştir’i (Simplify) seç. Optimizasyon miktarını kontrol eden bir Azaltma seviyesi (Reduction level) ayarlayacısına sahiptir. Bu ayarlamayı çok fazla yaparsan ve modeldeki ince ayrıntıları kaybedebilirsin. Çok az yaparsan da dosya boyutunda yeteri kadar azalma sağlayamayabilirsin. Optimizasyon rutininin daha ince ayrıntıları yok etmemesini sağlamak için bu ayarlayıcıyla oynamak ve modellerin daha ince kısımlarını yakınlaştırmak önemlidir. Azaltma seviyesini ayarladıktan sonra Yüzleri küçült’e (Reduce faces) tıkla.
Optimize edilmiş parçanın altında kırmızı bir dikdörtgen görünürse, hatalar vardır. Bu durumda, tamir etme işlemini tekrarlamalısın.
Düzeltilmiş ve optimize edilmiş modeli kaydetmek için sol üstteki 3 çizgi simgesine ve daha sonra çıkan kolonda “Farklı kaydet”e (Save as) tıkla. Modeli yine STL olarak kaydet.
“STL dosyası hangi programlarla açılır ve nasıl düzenlerim?” herhangi bir 3D yazıcı sahibinin er ya da geç merak ettiği bir sorudur. İndirdiğin hazır 3D yazıcı STL dosyaları gayet iyi, ancak model üzerinde çalışıp farklı özellikler katmak istiyorsan neler yapabilirsin?
STL dosyalarının düzenlenmesi iki farklı modelleme yazılımı ile yapılabilir:
FreeCAD, SketchUp, Blender, MeshMixer, MeshLab, 3D Slash ve SculptGL programları ile STL’yi nasıl düzenleyebileceğini bu sayfamızda detaylı olarak inceledik.
Fusion 360 programı ile ücretsiz olarak STL dosyalarına ekleme veya çıkarmalar yapabilirsin. Örnek çalışma için Bişeyler Yapalım ekibine teşekkür ederiz.
Mühendislikte yaygın olarak kullanılan CAD programlarından SolidWorks ile STL dosyalarında düzenlemeler yapabilirsin.
Solidworks gibi mühendislik alanında sıkça kullanılan Siemens NX CAD programı ile de STL dosyalarında değişiklikler yapabilmek mümkündür.
G-Code dosyaları, 3D yazıcıya 3D modelin nasıl yazdıracağını söyleyen komutlardır. G-Code genellikle hız ve sıcaklık gibi yazıcı parametrelerini ve 3D modelin geometrisini tanımlar. Genellikle, STL dosyaları Cura gibi bir dilimleyici kullanılarak G-Code dosyalarına dönüştürülür. Bununla birlikte, G-Code’u STL’ye geri çevirmek çok daha az uygulanmaktadır.
G-Code’u STL dosyasına çevirmenin ana nedeni, 3D modelin orijinal STL dosyasının olmamasıdır. Formatın dönüştürülmesi sırasında hatalarla karşılaşmak mümkündür.
Örneğin, G-Code dosyalarında genellikle 3D baskıda kullanılacak destek yapılarının kodlarını da içermektedir. G-Code STL’ye dönüştürülürken destek yapıları da yeni STL dosyasında kalır ve orijinal STL dosyasından tamamen farklı bir şey de ortaya çıkabilir. 3D model düzenleme yazılımlarında elle tek tek o destekleri temizlemek zorunda kalabilirsin.
Herhangi bir işlem gerektirmeden bir G-Code dosyasını STL dosyasına çevirmek için kullanılabilecek iki basit yöntem vardır.
MakePrintable, online 3D baskı düzenleyicisidir. Tamir, baskı ve model yayınlayan bir web sitesidir. MakePrintable, yüklediğin “.gcode” dosyalarını “.stl” dosyalarına dönüştürür. Dönüştürmeyi gerçekleştirmek için MakePrintable sitesine üye olman yeterli.
Ardından, “Labs tab” sekmesine git ve G-Code çeviricide (reverser) Başlat’a (Start) tıkla. G-Code dosyasını yükledikten sonra, Hızlı Düzeltme (Quick Repair) veya İş Akışını Çalıştır’ı (Run Workflow) seç. Hızlı Düzeltme, hızlı bir sonuç almak isteyen ve yeni başlayan kullanıcılar için en iyi seçenektir. Bununla birlikte, özellikle zahmetli dönüşümler için, Özelleştirilmiş İş Akışı (Customized Workflow) oluşturarak dönüştürme işleminin başarısını artırmak mümkündür.
Voxelizer, Z-morph marka 3D yazıcılarda kullanılan dilimleme yazılımıdır. Voxelizer, G-Code dosyalarını STL dosyalarına dönüştürmek için entegre bir yeteneğe sahiptir. Bu yetenek, 3D modeli tanımlayan 3D hacim öğelere “voxel” ve “voksel”lere dönüştürerek çalışır. Bir voksel herhangi bir boyutta olabilir, ancak voksel ne kadar küçükse, modelinin çözünürlüğü o kadar iyi olur.
Bir G-Code dosyasını STL’ye dönüştürmek için Voxelizer programını aç. File -> Import’a tıkla ve ardından G-Code dosyasını seç. G-Code dosyası görüntülendiğinde, ekranın sol üst kısmındaki voxelize simgesini ve ardından “Voxelize”ı seç.
Daha sonra, vokselleştirme için bir voksel boyutu ayarlaman gerekecektir. 0,1 mm seçeneği, katman yüksekliğini 0,1 mm’den daha düşük ayarlamıyorsan genellikle iyidir. İdeal olarak, katman yüksekliğini voksel boyutunla eşleştirmek veya daha da küçültmek en iyi sonuçları verecektir. İşlem tamamlandıktan sonra, STL olarak dosyayı kaydet.
STEP dosyası, ürün modeli verileri için standart olarak 3D modeller için yaygın olarak kullanılan bir CAD dosya biçimidir. STEP dosyaları bir CAD programından diğerine kolaylıkla aktarılabilir.
STL dosyalarını STEP dosyalarına dönüştürmenin basit bir yöntemi Autodesk Fusion 360 kullanmaktır. Bunu yapmak için önce Fusion 360’a bir STL dosyası yükle.
STL dosyalarını STEP dosyalarına dönüştürebileceğin ücretsiz bir alternatif CAD programı FreeCAD’dir. İlk olarak, STL dosyasını FreeCAD’e yüklemen gerekiyor.
Temelde AutoCAD’in yerel dosya formatı olan DWG dosyaları, 2D ve 3D vektör görüntü verilerini depolar ve diğer CAD yazılımlarıyla son derece uyumludur. Bu nedenle, birçok endüstride en sık kullanılan dosya formatlarından biridir.
STL’yi DWG dosyasına dönüştürmenin birkaç yolu vardır, ancak bunu yapmanın en kolay yollarından biri Blender kullanmaktır. Yazılım, STL dosyalarını açmana ve bunları AutoCAD’in tüm sürümleriyle uyumlu bir dosya formatı olan DXF’ye aktarmana yardımcı olur. Daha sonra bu DXF dosyasını AutoCAD’de açarak DWG dosyası olarak kaydebilirsin.
Bilgisayarında Blender yüklü değilse endişelenme. STL dosyalarını sadece tek bir tuş ile DWG dosyalarına dönüştürmeni sağlayan online çevirici var. CAD Forum web sitesi, STL dosyalarını DWG dosyalarına dönüştüren ücretsiz bir web uygulaması sunuyor. Aşağıdaki basit adımlarla 20 MB’a kadar dosyaları DWG’ye çevirebilirsin:
OBJ dosyaları çok sayıda küçük üçgenli yapıları depolamak için daha esnektir ve farklı çokgen olarak serbest form eğrileri kullanabilir. OBJ dosyalarında renk ve doku bilgileri depolayabilir, bu da onları çok renkli 3D baskı için ideal hale getirir.
Genel olarak, STL’ler esas olarak 3D baskı dilimleyicilerde (Cura gibi) veya modelleme programlarında (Fusion 360 gibi) kullanılırken, OBJ dosyaları 3D baskı dünyasının pek kullanılmayan CAD programları arasında daha evrenseldir.
STL dosyasını OBJ’ye dönüştürmenin en basit yollarından biri online olarak kullanılan MeshConvert dönüştürücü sitesidir.
Bu site, STL dosyasını OBJ, DAE, PLY gibi dosya formatlarına hızlı ve ücretsiz olarak dönüştürmeni sağlar. Bu yöntem Thingiverse’den indirdiğin hazır STL dosyalarını bir programa ihtiyaç duymadan OBJ dosyalarına dönüştürmene imkan tanır.
STL dosyasını OBJ’ye dönüştürmenin başka bir kolay yolu da modelleme programlarıdır. Blender veya Fusion 360 gibi çoğu CAD programı hem STL hem de OBJ dosyalarını hem içe hem dışa aktarabilir.
Peki STL dosyası 3D yazıcıda nasıl yazdırılır? Modelini 3D modelleme programlarında (CAD) tasarlayıp STL dosyası olarak kaydettikten sonra dilimleme yazılımları ile STL’yi G-Code’a çevirebilirsin.
İhtiyaçlarına ve 3D yazıcına uygun parametreleri seç, boyutu ve kalite ayarlarını yap, “Slice” (Dilimle) tuşuna bas. Cura dilimleme programı ile STL dosyasını G-Code’a nasıl çevireceğini aşağıdaki yazımızda senin için anlattık.
Resimlerden 3D baskı almanın birçok yolu var ve ihtiyacın olan tek şey, yüksek çözünürlükte fotoğraflar ve 3D baskı becerisi. Resmi 3 boyutlu yapıp basmak istiyorsan aşağıdaki sayfamızı incelemeni tavsiye ederiz.
Bir arazinin harita üzerinden 3D modelini alabileceğini biliyor muydun? Mimarlar veya tasarımcılar için 3D baskılı araziler ilginç olabilir. Arazinin 3D baskı için STL modellerine dönüştürmek için Terrain2STL sitesini kullanabilirsin.
Sitede belirtildiği gibi, Terrain2STL, ekvator üzerinde yaklaşık 90 metre çözünürlüğe sahip olan 2000 tarihli SRTM3 veri kümesini kullanarak STL dosyaları oluşturur.