Meshmixer STL Düzenleme Ayarları
Meshmixer, diğer CAD veya 3D baskı programları arasında benzersizdir. Parametrik modelleme yerine, Meshmixer, temel bir şekil ile tasarlamaya başladığın modelleme ortamı sunar.
Sıkıştırma (pinch), düzleştirme (flatten) veya şişirme (inflate) gibi farklı efektlerle şekillendirilen birkaç fırça vardır. Her fırça boyut, güç ve diğer birçok seçenek ile özelleştirilebilir. Bununla birlikte, Blender veya ZBrush gibi daha gelişmiş tasarım araçlarına kıyasla, Meshmixer sadece temel işlemleri kapsar.
Meshmixer, 3D baskı almadan önce 3 boyutlu modelleri düzenlemek, analiz etmek ve değiştirmek için kullanışlıdır. Farklı modelleri bir araya getirmek için de harikadır. Bu yüzden genellikle ‘3D Tasarımın Photoshop’u olarak adlandırılır.
Geleneksel dilimleme programlarının örgü tipi destek yapısının aksine, Meshmixer ağaç türü destekler kullanır. Birçok kullanıcı bu destekleri tercih ediyor, çünkü bu yapılar özelleştirilebilir, kullanılan malzeme verimli ve 3D baskı için iyi optimize edilmişlerdir.
- Meshmixer’i İndir ve Modeli İçeri Aktar
- Baskı Alanı Kurulumu
- Temel İşlemler
- 3D Modelin Taşınması ve Ölçeklendirilmesi
- Modeli Manuel Taşıma
- Modeli Otomatik Taşıma
- Düz Yüzey Oluşturma ve Kesme
- Modeli Otomatik Onarma ve Yama Yapma
- STL’yi Katı Modele Dönüştürme
- Malzeme ve Zamandan Tasarruf İçin 3D Modeli Boşalt
- 3D Baskıya Hazırlanma
- Kararlılık ve Kalınlık Analizi
- 3D Baskı için Otomatik ve Özel Destekler
- 3D Modelini Yazdır
- İlgili Makaleler
Meshmixer’i İndir ve Modeli İçeri Aktar
Meshmixer’i tercih ettiğin sürüm ile indirmek için buraya tıkla. Hem Windows hem de Mac için tamamen ücretsizdir ve çok basit bir şekilde yüklenir.
Ardından, optimize etmek istediğin 3D model dosyasını içe aktarmak için pencerenin ortasındaki Import’a (İçe Aktar) tıkla. Düzenlemek istediğin dosyayı seç. Autodesk MeshMixer’ın kullandığı dosya formatları; .STL, .OBJ, .PLY, .AMF, .3MF, .OFF ve .MIX’dir.
Baskı Alanı Kurulumu
MeshMixer listesinden 3D yazıcını seçebilir veya listede 3D yazıcını bulamazsan kendi özelliklerini manuel olarak girebilirsin. Show Printer Bed’e (Yazıcı Tablasını Göster) tıklayarak veya işareti kaldırarak da devre dışı bırakabilirsiniz. 3D yazıcın varsa veya modelinin 3D baskısını almak istiyorsan, sağ üst köşeden 3D yazıcı türünü seçebilirsin. İstediğin 3D yazıcı listede yoksa veya kendi 3D yazıcını yaptıysan, özellikleri kendin de girebilirsin.
- Sol alt köşedeki Print’e tıkla.
- Printer Properties’i (Yazıcı Özellikleri) seç.
- Printer Properties (Yazıcı Özellikleri) penceresinde Settings’e tıkla.
- Printers (Yazıcılar) sekmesine geç ve Add New Printer’a (Yeni Yazıcı Ekle) tıkla. Bu yaptığında Yazıcı Özellikleri’ne geri dönersin.
- 3D yazıcıya isim ver ve Process of printing’i (Yazdırma işlemi) seç.
- Baskı alanının boyutlarını buraya gir.
- Thickness Threshold’u (Kalınlık Eşiği) 1’e ayarla.
- Meshmixer’in çalışma alanında çalışabilmek için 3D yazıcını listeye eklemek için *Add’e (Ekle) tıkla.
- Yazdırma alanından çıkmak için sağ üst köşedeki oka tıkla.
Temel İşlemler
- Çalışma alanında sola sağa gezinmek için mouse’un ortasındaki tekerleğe basarak veya modelin etrafında dönmek için mouse’un sağ tuşuna + ALT basıp sağ saol yapabilirsin.
- Modele yaklaşmak için mouse’un ortasındaki tekerleği ileri geri veya mouse’un sağ tuşuna + ALT basıp mouse’u ileri geri yapabilirsin.
- Çalışma alanında kaybolup modelini bulamadığında, koordinat sisteminin merkezine tekrar gelmek için View -> Recenter View’a tıklayabilirsin. Tüm kamera araçlarına erişmek için klavyedeki space çubuğuna basılı tutabilirsinboşluk çubuğunu basılı tutabilirsin.
- Space çubuğuna basılı tutarken, modelin görsel stilini de değiştirebilirsin. MeshMixer, modelin yüzeyini görsel olarak düzleştirebilir veya yüzeyi üçgenler ile gösterebilir.
3D Modelin Taşınması ve Ölçeklendirilmesi
- Soldaki Edit’e (Düzenle) ve daha sonra gelen pencerede Transform’a (Taşı) tıkla. Böylece modeli verdiğin koordinatlarda veya manuel olarak taşıyabilir, döndürebilirsin.
Modeli Manuel Taşıma
Modeli çalışma alanına yükledikten sonra iki referans noktası arasında hareket ettirebilirsin.
İlk olarak, baskı alanındaki koordinat sisteminin merkezi tarafından tanımlanan World Frame’a sahipsin. Her taşıma veya döndürme bu merkez ile ilişkilidir. İkincisi, Local Frame ile çalışabilirsin. Burada çerçeve hala koordinat sisteminin merkezine göredir. Ancak, döndürme işlemi üzerinde çalışmakta olduğun modelin koordinat sistemi etrafında olacaktır.
3D modelini X, Y ve Z eksenlerinin ölçeklendirmesini yanında bulunan kutucuklara rakamlar yazarak da yapabilirsin.
- Transform penceresinin altındaki Enable Snapping’ı aktif hale getir. Böylece, Snap Step’i (Yakalama Adımı) modeli hassas bir şekilde yerleştirmek için kullanabilirsin.
- Modeli bir eksenin yanına taşımak için oklardan birine tıklayın ve sürükle.
- Çeyrek daire görsellerine tıklayarak modeli döndürebilirsin.
- Modeli ölçeklendirmek için karelere tıkla ve sağa sola sürükle. Eğer orantılı bir şekilde ölçenledirmek istiyorsan Transform penceresindeki Uniform Scaling’i aktif hale getir.
- Üçgenlere tıklayarak da modeli uzayda hareket ettirebilirsin.
Modeli Otomatik Taşıma
- Edit -> Align aracını kullanarak da 3D modeli baskı tablasında hareket ettirebilirsin. Hizalamak istediğin modeli seç ve “Source”u Base Point (Taban Noktası) olarak seç. “Destination”ı, hizalamak istediğin koordinata sistemine göre ayarla. Model üzerinde gördüğün mavi oka tıklayarak modelini kolayca çevirebilirsin.
Düz Yüzey Oluşturma ve Kesme
Düz bir yüzey oluşturmak için Edit -> Plane Cut (Düzlem Kesme) komutunu kullanarak modelin yüzeyini düzgün bir şekilde kesebilirsin. Bu, üzerine 3D baskı yapılacak pürüzsüz ve sabit bir yüzey oluşturmak için hızlı bir araçtır.
Transform aracı gibi, düzlemi dünya çerçevesine (world frame) veya yerel çerçeveye (local frame) göre hareket ettirebilirsin. Düzlemi döndürmek veya konumunu belirleyebilirsin. Büyük mavi ok keseceğin yönü gösterir. Diğer oklar transform aracından olduğu gibi yönleri değiştirmek için kullanılmaktadır.
Modeli Otomatik Onarma ve Yama Yapma
Modelini 3D yazdırmadan önce, nesnede istenmeyen delikler veya kesikler olmadığından emin olmak isteyebilirsin. Onarma özelliği ile hataları kontrol edebilirsin.
Analysis -> Inspector’a tıkla. Hesaplamadan sonra, deliklere ve boşluklara işaret eden farklı renkli toplar göreceksin. Topun rengi deliğin şiddetini sembolize eder.
- Mavi toplar, kolayca yama yapılabilen küçük hataları belirtir.
- Kırmızı toplar, daha büyük delikleri ifade eder. MeshMixer bunları düzeltebilir, ancak tamir ettikten sonra bu alanları kontrol etmen gerekebilir.
- Pembe toplar, onarımın ilk adımında kaldırılması gereken bir hatadır. Deliği iyice düzeltmek için “Inspector” aracını birkaç kez çalışmanda fayda var.
Her hatayı tek tek düzeltmek için toplara tıklayabilirsin veya Auto Repair All’a (Tümünü Otomatik Onar) tıklayabilirsin.
STL’yi Katı Modele Dönüştürme
Modelini katı modele çevirmek istiyorsan, katı modelleme yapmak için Edit -> Make Solid’e tıkla.

- Mesh’i dönüştürmek için farklı doğruluk seviyeleri arasında karar vermelisin. “Solid Type”ta Fast’i (Hızlı) seçtiğinde süreç hızlı ve oldukça hassas olacaktır.
- Color Transfer Mode’u (Renk Modu Aktar) Automatic (Otomatik) seç.
- Artık Solid Accuracy (Katı Doğruluk) ayarlarını yapabilirsin. Bu ayar, oluşturulan hücreleri birbirine bağlar. Daha yüksek doğruluk, boşlukların daha iyi algılanması anlamına gelir. Ancak, süreç de daha uzun sürer.
- İlk olarak, Accuracy (Doğruluk) değerini “100” olarak ayarla.
- Mesh Density (Mesh Yoğunluğu) için “100” olarak ayarla. Bu ayar kenarları belirler. Daha küçük bir sayı girersen, kenarlara pah atar.
- Offset Distance (Ofset Mesafesi), modelini daha kalın veya daha ince yapmana olanak tanır. Yazdırdığın filament soğuduğunda daima büzülecektir. PLA filamenti %1,5’e kadar küçülür ve bazı durumlarda ABS filamenti %5’e kadar küçülebilir. Dolayısıyla, filamentinin ne kadar küçüleceğini yüzde olarak biliyorsan, modeline bir miktar malzeme ekleyebilirsin. “Accuracy” (Doğruluk) büyük bir sorun değilse ve oldukça küçük bir model basacaksan, doğruluğu sıfırda bırakman yeterlidir. Devam etmek için Accept’e (Kabul Et) tıkla.

Malzeme ve Zamandan Tasarruf İçin 3D Modeli Boşalt
Bazen büyük hacimli modelleri 3D yazdırırken zamandan ve malzemeden tasarruf etmek isteyebilirsin. Bu aşamada modelini nasıl boşaltacağını göstereceğiz.
- Edit -> Hollow’a tıkla.
- Daha sonra, modelin içindeki boş alanı temsil eden şeffaf bir tabaka göreceksin.
- Bu aşamada Offset’i değiştirebilirsin. Bu ayar duvarların kalınlığını belirleyecektir. Ancak unutma, duvarları çok ince yaparsan 3D baskı sırasında modelin çökebilir. Duvar kalınlığını yazdırma işleminin özelliklerine göre ayarlamalısın.
- Solid Accuracy (Katı Doğruluk) ve Mesh Density (Mesh Yoğunluğu), deliklerin düzgünlüğünü ve doğruluğunu artıracaktır. Orta ve yüksek kaliteli bir ayar fark edilir olur, ancak kaliteyi çok artırmak için daha yüksek kalitenin hesaplanması çok daha uzun sürecektir. Hızlı ve iyi bir sonuç almak için Accuracy (Doğruluk) için “250” ve Mesh Density (Mesh Yoğunluğu) için 100-150 arasında bir değer girmen yeterlidir.
- Diğer ayarları varsayılan değerlerinde bırak ve devam etmek için Accept’e tıkla.
3D Baskıya Hazırlanma
3D yazdırmadan önce, modelin tablaya düz hizalandığından emin olmak önemlidir. Modelin 3D yazıcı tablaya düzlemselliğini kontrol etmek için Analysis -> Stability (Analiz -> Kararlılık) bölümüne git. Bu Meshmixer aracı, modelin Volume (Hacim) ve Surface Area’yı (Yüzey Alanı) hesaplar.
Ayrıca, model ile tabla temas alanını da hesaplayarak modelin devrilebilir olup olmadığını kırmızı nokta olarak gösterecektir. Contact Tol ile ayarlayarak, tabla düzlemi ve model arasında boşluk ayarı yapabilirsin. Modelin ortasındaki kırmızı nokta, dengesiz konumu gösterir. Yeşil ışık ise kararlı durumu.

Kararsız Yerleşim

“Contact Tol” 100'e Ayarlandığında
- Edit -> Create Pivot’a tıkla. “Placement Mode”ta Surface Point (Yerleşim Modu) ve Coordinate Frame to Geometry’yi (Yüzey Noktasına ve Koordinat Çerçevesi) seç.
- Hizalamak istediğin modelin düzlemine tıkla. Bu, bağımsız bir koordinat sistemi olarak işlev gören bir pivot yerleştirir. Yerleşimi onaylamak için Drop Pivot’u (Pivot’u Bırak) tıkla ve çıkmak için Done’a tıkla.
- Edit -> Align’a git, “Source”u pivot olarak ayarla ve daha önce yerleştirdiğin pivota tıklay. “Destination”ı, World Origin koordinat ekseninden birine ayarla. Modelini çevirmek için Flip seçeneğini de kullanabilirsin.
- Analysis -> Stability ile modelinin yerleşimini tekrar kontrol et.
Kararlılık ve Kalınlık Analizi
Bazen 3D modellerin geometrisinin hızlı bir analizini yapmak isteyebilirsin. MeshMixer, endüstriyel FEM (Finite Element Method - Sonlu Elemanlar Metodu) programları ile tam olarak rekabet edemez, ancak hacim yüzey alanı ve kütle gibi özellikleri hesaplamada harika bir iş çıkarır. Meshmixer’ın Stability aracı bu özellikleri senin için hesaplar.
Modelin kalınlığını Analsis -> Thickness ile analiz et. MeshMixer ince alanları sana gösterecektir. 3D baskı hizmetine veya kendi gereksinimlerine göre minimum kalınlığı ayarlayabilirsin. İnce noktaları gösteren toplara tıkladığınızda alanı düzenleyebilirsin.
Meshmixer, her tepe noktasından ışınları model boyunca vurarak duvar kalınlığını analiz eder ve ışınların en yakın kesişimini ölçer. Koni örneği ile ışın sayısını ayarlayabilirsin. Böylece daha yüksek bir doğruluk elde edersin, ancak hesaplanması da daha uzun sürer.
Koni açısı, ışınlar arasındaki açıyı bir tepe noktasından ayarlar. Bir duvarı her yönde analiz etmek istiyorsan ve 3D modelin büyük mesh döşemelerinden yapılmışsa, bu açıyı yüksek olarak ayarla. Sadece toplam duvar kalınlığıyla ilgileniyorsan, bunları “Default” (Varsayılan) olarak bırak. Grazing Angle kesişen ışınların maksimum algılama açısını tanımlaması için eşik değeridir. Yine, düşük bir poli mesh ile çalışıyorsan yüksek bir açı kullanmak en iyisidir.
3D Baskı için Otomatik ve Özel Destekler
MeshMixer kendi desteklerini oluşturmak için harika bir araç sunar. Ayrıca otomatik olarak destekler de üretebilir. Meshmixer destekleri oluşturmak için adımları uygula:
- Daha önce belirttiğimiz gibi, 3D modeli tabla düzlemine düzgünce yerleştirmelisin. Ardından Analysis -> Overhangs’a git ve ön ayarı listelenen yazıcılardan birini seç veya kendi yazıcın için “Custom Settings”i seç.
- Bir çıkıntı tespit ettiğinde ayarlamak için Adjust Angle Thresh’i ayarla. Her mesh döşemesindeki dik vektörün açısı, doğrudan baskı tablasına işaret eden vektöre kıyasla, ayarlanan açıdan daha az olduğunda bir çıkıntı tanımlanır.
- Contact Tol, iki yüz arasındaki eşiktir. Bir çıkıntı ile başka bir çıkıntı arasındaki mesafe bu değerin altındaysa, bir çıkıntı olarak algılanmaz.
- Y-Offset, tabla düzlemi ile çıkıntılar arasındaki mesafedir. Contact Tol gibidir, ancak tabla düzlemine göre çalışır.

- Support Generator’ın (Destek Oluşturucu) altındaki desteklerin boyutlarını ayarla. Max Angle (Maksimum Açı), çıkıntılarda kullanılan desteklerde izin verilen maksimum açıdır. Ancak bu açı, tabla düzlemi ile ilişkilidir. Yani 10° açı ile daha fazla çıkıntı üreteceğin için çok kullanışlı olmayan yatay destek yapısı sağlar. 3D yazıcına bağlı olarak en iyi destek 45°’den fazla olanlardır.
- Density (Yoğunluk), destekler arasındaki boşluğu ayarlar. Büyük ve ağır çıkıntılar için desteklere ihtiyacın varsa, bunu daha düşük bir değere ayarla.
- Layer Hight (Katman Yüksekliği) 3D yazıcının katman kalınlığı ile aynı olmalıdır.
- Base, Post ve Tip Diameter’ı ayarlayarak çok küçük ya da çok büyük destek yapıları tasarlayabilirsin.

- Bu ayarlar ile destek oluşturmak için kırmızı işaretli bölgelere tıklayabilirsin. Destekleri istediğin yöne sürükleyerek de yapabilirsin. Ayarları değiştirdiğinde, bir sonraki yerleştirilen destek bu özellikleri benimser. Bir hata yaptıysan CTRL tuşunu basılı tutarak desteklere tıklayıp silebilirsin. Remove Support (Desteği Kaldır) da tüm destek yapılarını siler.
- Destek yapılarını seçilen ayarlarla otomatik olarak yerleştirmek için Place Supports’a (Destekleri Yerleştir) tıkla.
- Convert to Solid tüm destek yapılarını katı bir modele dönüştürecektir.
3D Modelini Yazdır
Artık 3D modelin optimize edildi ve 3D baskıya hazır! Export’a (Dışa Aktar) tıklayarak modelini kaydedebilirsin. Meshmixer’de listelenen bir 3D yazıcın varsa, Print (Yazdır) düğmesine basarak doğrudan 3D yazıcının orijinal dilimleme programına (Örneğin Cura) gönderebilirsin. Ayrıca dosyayı dışa aktarabilir ve istediğiniz dilimleme programında açabilirsin.
İlgili Makaleler