Üç boyutlu tasarıma yeni başlıyorsan, Tinkercad ile 3D modelleri nasıl oluşturulacağını beş basit adımda öğrenebilirsin.
Tinkercad dersimizde ilk önce bir İngiliz anahtarı tasarlayacağız. Tanıdık ve basit bir şekil olan İngiliz anahtarı, aynı zamanda da günlük yaşamda kullanışlıdır. İngiliz anahtarı, somunları ve cıvataları sıkmak için kullanılmaktadır.
Bu dersin amacı ve Tinkercad arayüzünü daha iyi tanımak bazı özelliklerini uygulamalı göstermektir. Tinkercad eğitiminin sonunda, sadece anahtarı kendin tasarlamayacak, aynı zamanda istediğin herhangi bir basit 3D modeli tasarlama becerisine sahip olacaksın.
Daha az yönerge okumak istiyorsan, bu Tinkercad eğitiminin YouTube versiyonu aşağıdaki videoda.
Tinkercad, internet tarayıcında çalıştığı için kullanımı kolaydır. Bu, herhangi bir yazılımı indirmene veya yüklemene gerek olmadığı anlamına gelir. Başlamak için tek yapman gereken bir Tinkercad hesabı oluşturman. Ücretsiz bir hesap edinmek için Tinkercad’i ziyaret et ve kaydol.
Kayıt işleminin sonunda, Tinkercad eğitim ekranı tarafından karşılanacaksın. Eğitimi şimdilik kapatarak atlayabilirsin. Bunun yerine, ana sayfaya git (aşağıdaki resimde gösterilmiştir) ve “Yeni tasarım oluştur” düğmesine tıkla.
Daha sonra karşına aşağıdaki gibi yeni bir proje sayfası açılacaktır.
Şimdi kendimizi Tinkercad arayüzüne alıştırdığımıza göre ingiliz anahtarını tasarlamaya başlayabiliriz.
3D modellemede anahtar ilke “parçalar halinde tasarlamak”tır. Bu, karmaşık ve gerçek bir nesneyi modellerken, onu daha küçük geometrik şekillere bölmemiz ve sonra bu küçük birimleri ayrı ayrı tasarlamamız gerektiği anlamına gelir. Son adımda, bu küçük birimleri bir araya getirmeliyiz. Bu, karmaşık bir nesnenin modellenmesini kolaylaştırır.
Bu prensibi İngiliz anahtarına uyguladığımızda, üç temel birime sahip oluruz:
Öncelikle somun kısmını tasarlayarak başlayacağız. Bir anahtarın somun kısmı, ortasında içi boş bir dairesel alana sahip olan sağlam bir katı dairesel diskten meydana gelir.
Bu şekli oluşturmak için, önce bir silindiri “Temel Şekiller” panelinden çalışma düzlemine sürükleyeceğiz. Silindirin alt tabanındaki 4 beyaz ve 4 siyah noktanın çalışma düzlemi üzerinde ve bir beyaz noktanın ise silindirin üst bölgesinde olduğunu göreceksin.
Çalışma düzlemindeki dört beyaz nokta, silindirin uzunluğunu ve genişliğini ayarlamak için kullanılmaktadır. Somun kısmının çapı 25 mm olsun. Köşe beyaz noktadan mouse’un sol tuşu ile tutup aynı anda “Shift” tuşuna da basılı tutarak uzunluk 25 mm olana kadar sürükle.
Silindirin üzerindeki beyaz nokta ile de silindirin yüksekliği ayarlanmaktadır. Anahtarımızın yüksekliği 4mm olsun. Bunun için mouse’un sol tuşu ile silindirin üzerindeki beyaz noktaya tıkla ve silindirin yüksekliği 4 mm olana kadar aşağı doğru sürükle.
Diskimizi oluşturduğumuza göre, şimdi sıra ortasına bir delik açmada.
Tinkercad, Boolean tasarımı prensibiyle çalışır, yani boş alanları oluşturmak için nesneleri çıkarmana veya iki şekli birleştirmek için nesneler eklemene izin verir. Bu durumda, diskimizin ortasında dairesel bir delik oluşturmak için “Delik” kullanmamız gerekir. İlk önce, başka bir silindiri çalışma düzlemine sürükle. Sağ üstten “Delik”e tıkla. Artık silindirin şeffaf görünümde.
Silindirin uzunluğunu ve genişliğini, oluşturmak istediğimiz deliğin çapı olan 12.50 mm’ye ayarlamak için silindirin düzlem üzerindeki beyaz noktaları kullan. Mouse+Shift tuşu ile hareket ettirdiğinde 12.50 mm’ye ayarlayamayacaksın. Küsürat için 12.00 sayısına çift tıkla ve sayıyı kendin girip enter’a bas.
Sonra, bu silindir şeklindeki “deliği” katı diskin ortasına getirmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için sağ üst menüdeki hizalama aracını kullanacağız.
Hizalama aracını kullanmak için, silindir şeklindeki şeffaf delik objesine ve turuncu renkteki diske, klavyede “Shift” tuşuna basılı tutarak, sol tuş ile tıklayıp seç. Daha sonra sağ üst menüdeki hizalama aracına tıkla. Bunu doğru yaparsan, aşağıdaki resimdeki gibi, her iki nesnenin de aynı anda seçildiğini göreceksin.
Her iki nesne de seçili iken “Hizala”ya bastığında aşağıdaki resimdeki gibi siyah noktalar ve hizalama çizgileri çıkar. Şeffaf delik silindiri katı diskin ortasına getirmek için uygun tutamaçlara (kırmızı dikdörtgenlerle de işaretlenmiş) tıkla.
İki şekil hizalandığında, üst menüdeki kırmızı dikdörtgen ile işaretlenmiş “Grup” düğmesine bas. Grup butonu esas olarak iki şekli birleştirir. Bununla birlikte, şekillerden biri delikse (şeffaf), bulunduğu yeri oyuk bir alan yapar.
İşte bu kadar! Şimdi somun kısmını tamamladık ve anahtarımızı tasarlamadaki ilk adımı attın.
Bu bölümde, Temel Şekiller’in boyutlarının nasıl değiştirileceğini, deliklerin nasıl oluşturulacağını, şekillerin nasıl hizalanacağını ve nihayet iki şeklin nasıl gruplanacağını (birleştirileceğini) öğrendik. İşin iyi yanı, bu becerilerin Tinkercad’de 3D nesneleri tasarlamak için bilmen gerekenlerin %90’ını oluşturmasıdır. Sonraki adımlar aynı becerilerini tekrarlamaktan ibaret.
Kol tasarımı muhtemelen anahtarın en kolay kısmıdır. Anahtar kolu dikdörtgen olduğu için Temel Şekiller panelinden çalışma düzlemine bir kutu sürüklüyoruz.
Kırmızı küpün Çalışma Düzlemi’ndeki beyaz noktalarını kullanarak küpün uzunluğunu 100mm’ye ve genişliğini 10mm’ye ayarla.
Küpün üstündeki beyaz noktaları sürükleyerek, yüksekliği 4 mm’ye ayarla. Böylece katı halkanın yüksekliğine uyacak şekilde ayarlamış oldun.
İngiliz anahtarının ağız kısmının tasarımı, bölüm 2.2’de tasarladığın halkaya çok benzer. Temel olarak, ağız kısmı aynı zamanda dairesel bir disktir, ancak açılı olarak oyulmuş poligonal bir delik vardır.
Somun kısmını (halka) tasarlarken olduğu gibi, ilk önce 30mm çapında ve 4mm yüksekliğinde dairesel bir disk oluşturmamız gerekir. Bunu daha önce de yaptın, bu adımı kolayca yapabilirsin.
Ağız kısmını oluşturmak için, “Poligon” adı verilen Temel Şekiller’de bulunan kullanacağız. çokgeni çalışma düzlemine sürükle, seç ve bir deliğe çevir (bölüm 2.2’de olduğu gibi). Şimdi çokgeni konumlandır ve boyutlarını ayarla.
Bu İngiliz anahtarını evde bir şeyleri onarmak için kullanmayı planlıyorsan, karşılık gelen somun ve civatanın boyutunu seçebilirsin. Biz bu eğitimde 15mm’lik bir ağız kullanacağız ve çokgenin genişliğini buna göre 15mm’ye ayarlayacağız.
Çokgenin hizalama aracını kullanarak diskin ortasına hizalı olduğundan emin ol.
Çokgen ile diski kesmek için Shift’e basılı tutup ikisini birden seç ve sağ üstteki Gruplandır sekmesine bas.
Bu Tinkercad eğitiminde, şimdiye kadar İngiliz anahtarının parçalarını tasarladın. Şimdi hepsini bir araya getirme zamanı.
İlk önce kolu, somun kısmının gövdesine biraz girecek şekilde yerleştir.
Kolu ve somun kısmını birlikte seç ve kol somun kısmının (halka) ortasına gelecek şekilde hizala. Daha sonra Gruplandır düğmesine bas. Bu, konu ve halkayı bir arada sabit tutmanı sağlayacak. Birleştirilmiş parçalar şimdi iki renk yerine tek bir renge sahip oldu.
Ağız kısmını İngiliz anahtarındaki açıda durması için döndürerek düzeltmen gerekiyor. Ağızı döndürmek için önce şekli seç. Daha önce beyaz noktalardan ek olarak, çift oklu (kırmızı dikdörtgenler ile işaretlenmiş) üç eğri nokta olduğunu göreceksin.
Bunlar rotasyon noktalarıdır. Ağızı, aşağıdaki şekilde gösterilen yöne bakacak şekilde döndürmek için X-Y düzlem dönme noktalarını kullan.
Şimdi ağız kısmını daha önce birleştirilmiş kol ve somun kısmına (halka) ekleyelim. Prosedür, kolu ve halkayı eklemek için kullandıklarımızla hemen hemen aynı.
İlk önce, ağızı sürükle ve kolun içine girecek şekilde yerleştir. Ağızı ve birleştirilmiş parçaları aynı anda seç ve kol ile ağızın merkezi ile aynı hizada olmasını sağla. Birleştirmek için ise Gruplandır’a tıkla.
Anahtarın rengini değiştirmek isteyebilirsin, çünkü turuncu bir anahtar gerçekçi durmayabilir. Bir İngiliz anahtarı gri renkte olmalı, değil mi?
Rengi değiştirmek için, anahtarı seç ve sağ üst köşe paneldeki Şekil bölümünden “Katı” düğmesine bas. Karşına çıkan Önayarlar bölümünden bir renk seçimi yapabilirsin. Koyu gri seçelim.
Çok güzel gri renkte 3D yazdırılabilir anahtar tasarladın. Oldukça kolay oldu değil mi? Ayrıca, artık Tinkercad hakkında hayal ettiğin herhangi bir üç boyutlu modeli tasarlayacak kadar da bilgin var.
3D Yazıcın varsa, tasarladığın İngiliz anahtarını bastırabilirsin. Günlük yaşamında kullanabilir ve arkadaşlarına ne yaptığını gösterebilirsin.
Tinkercad’te tasarımını bitirdikten sonra sağ üstte bulunan “Dışa Aktar”a tıkla ve ardından .STL veya .OBJ dosya biçimini seç. Bu, anahtarın 3D yazdırılabilir dosyasını bilgisayarına indirmeni sağlayacaktır.
Bu İngiliz anahtarını kullanmak istiyorsan %100 iç dolgu (infill) ile dilimlemeli ve dayanıklı bir filament ile bastırmalısın.
İsim etiketleri birçok durum için mükemmel bir araç olabilir. Bunlar arasında bireysel bir şirketin isim etiketi oluşturmak, tatil valizini etiketlemek veya alışılmadık bir isme sahip biri için ilginç bir hediye tasarlamak da olabilir.
Başlamadan önce istediğin şekli, renkleri ve tasarımı belirlemek, genel ürünün profesyonel görünmesini sağlamak için harika bir yoldur. Basit şekillerin, modellemeyi çok daha kolay hale getirdiğini hatırlamakta fayda var.
Kayıt işlemi çok basittir. Yukarıdaki İngiliz Anahtarı tasarımında da yaptığın gibi Tinkercad sitesinde ücretsiz bir hesap oluşturmalısın.
Tasarımda bir tabana sahip olmak önemlidir; böylece farklı harfleri birleştirebilir ve onları destekleyebilirsin. Ayrıca daha profesyonel görünür ve arka plana isim etiketini de eklersin.
Etkileyici bir isim etiketi oluşturmak için ismi çevreleyen kenarları olan bir taban oluşturman güzel görünebilir. Bunu, seçtiğin tabanın üstünde bir “Delik” oluşturarak yapabilirsin:
Tinkercad sana ismini yazarken kabartma imkanı verir. İsim etiketini oluştururken harflerin renklerini ve şekillerini de değiştirebilirsin.
İşin bittiğinde tüm harfleri seç ve Gruplandır düğmesine tıkla. İstersen harfleri ve tabanı renklendirebilirsin. Ancak unutma ki gördüğün bu renkler 3D yazıcında kullanacağın filamentin rengine göre değişecek.
İsim etiketi tamamlandığında, modeli kaydet ve 3D yazıcın için bir “.STL” dosyası oluştur.