3D çizim bilgisi olmadan bir resmi 3 boyutlu yapmak ister misin? Bu kullanışlı kılavuzla bir resmi (jpg veya png formatında) STL dosyasına nasıl dönüştüreceğini hızlı bir şekilde öğreneceksin.
Kişiselleştirilmiş bir hediye ya da evindeki süslemeler için resmi 3 boyutlu yapmak, çevrendeki dünyayı değiştirmek için büyük bir fırsat. En sevdiğin resimlere hayat verebilir, fotoğrafların 3D modelini oluşturabilirsin. Bunu yapmak için tasarımcı olmana gerek yok.
Resimlerden 3D baskı almanın birçok yolu var ve ihtiyacın olan tek şey, yüksek çözünürlükte fotoğraflar ve 3D baskı becerisidir. Ve elbette bir de 3D yazıcı.
3D modelleme, yeni başlayanlar için korkutucu gelebilir. 2D görüntülerden 3D model oluşturmak için daha kolay yollar da var. Bu yazımızda, bir fotoğraftan 3D model elde etmek için JPG ve PNG resim dosyalarını STL dosyalarına dönüştürmenin yollarını göstereceğiz.
Biz bu yöntemleri açıklamadan önce, bir konuya açıklık getirelim: 3D tarama ile yapılmış gibi tam 3 boyutlu modelleri düz resimlerden elde etmek mümkün değildir. Bu yazımızda anlatacağımız yöntemler, düz 2 boyutlu resimleri, ancak yine de az ya da çok düz şekilde, fiziksel 3 boyutlu form vermek için kullanılmaktadır.
Bu yüzden, Leonardo da Vinci’nin resmetiği Mona Lisa tablosunu 3D modelleme ve 3D baskı ile bir büst haline dönüştürmeniz mümkün değildir. 3D modeller oluşturma teknikleri fotoğraf sayısına bağlıdır. Birden fazla ve farklı açıdan çekilmiş fotoğraflardan bir büst yapabilirsin. Tek bir fotoğraf iyi olsa da, birden fazla fotoğraf daha ayrıntılı ve doğru bir 3D modeli oluşturmana yardımcı olur.
Tek bir fotoğrafı 3 boyutlu yapmak için;
kullanabilirsin.
Resimlerini 3 boyutluya dönüştürmeden önce düzenlemende fayda var. İşte sana düzenleme için ihtiyacın olacak şeyler:
Çekim yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç şey:
Kullanabileceğin bazı fotoğraf düzenleme programları:
İlk ve muhtemelen en kolay seçenek, Windows 10 ile birlikte gelen 3D Builder (3D Oluşturucu) uygulamasını kullanmaktır. Uygulama, bir görüntüyü çok kolay STL veya OBJ dosyasına dönüştürebilen bir özelliğe sahiptir.
Windows 10 yüklü bir bilgisayarın yoksa, Ultimaker’ın Cura dilimleme yazılımında bulunan bir aracı kullanabilirsin. Bu araç, 3D Builder’daki kadar iyi olmasa da mükemmele yakın şekilde çalışır ve Litofan (Lithophane) yapmak için bile kullanılabilir. Ayrıca, 3D baskıların için dilimleyici olarak Cura’yı kullanıyorsan arayüze aşinasın demektir ve direk 3D baskıyı aynı programda başlatabilirsin.
Smoothie 3D, tek bir resimden 3D model oluşturmak için kullanılan ücretsiz ve online çizim programıdır. Smoothie 3D, bir 3D tarama veya fotogrametri kullandığında elde ettiğin modeli tek fotoğraf ile yapan online bir dijital model oluşturma aracıdır. Ayrıca, tüm bunları yapmak için 3D modelleme deneyimine sahip olman gerekmiyor.
Ne yazık ki, bol miktarda ayrıntıya sahip asimetrik resimlerin varsa bu yazılım sana bu konuda çok yardımcı olmayacaktır. Smoothie 3D’de, resimlerini dokulu 3D modellere dönüştürmen için biraz 3D çizim yeteneğine sahip olmalısın. Yazılım arayüzüne aşina olduğunda bu işlem kısa bir zaman alacaktır.
Modelleme aşaması tamamlandıktan sonra dışa aktarıp istersen kendi 3D yazıcın ile veya tasarımını online 3D baskı yapan firmalara göndererek bastırabilirsin.
Ekstrüzyon aracı yüzeylerden, köşelerden veya kenarlardan yeni geometri oluşturur. Bazı algoritmalara dayanarak 2D dosyalarda (yani resimlerde) üçüncü ekseni oluşturarak 3 boyutlu modele çevirmek mümkündür. Böylece, yeni geometriye sahip olursun ve modelin bir hacme kavuşur.
Bu ekstrüzyon aracı tüm bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımlarında bulunur. Bu nedenle, ister profesyonel bir araç ister biraz daha ucuz bir araç olsun, önemli olan sana en uygun CAD aracını seçmektir.
Başka bir yöntem ise farklı açılardan 30 ila 40 fotoğraf çekmek ve bunları fotogrametri yazılımına yükleyerek 3 boyutlu bir model elde etmektir. Burada önemli olan çekilen fotoğrafların yüksek kalitede olmasıdır. İşte birkaç fotogrametri yazılımı örneği:
3D tarama işlemi bazı algoritmalar aracılığıyla gerçekleşir. İyi bir dizi fotoğrafın varsa bunları 3D modele dönüştürme işi çoğu zaman yazılıma bırakılır.
Resimleri 3 boyutlu yapmak onlara daha fazla his verir ve kelimenin tam anlamıyla yeni bir boyut katar. Bunu yapmanın en basit yollarından biri de litofanlar (lithophane)’dır.
Litofanlar, üzerinden geçen ışığın miktarını değiştirmek için kalınlık farklılıklarını kullanan üç boyutlu bir nesnedir. Bu farklılıklar, görüntünün nesneye “gömülü” görünen karanlık ve aydınlık kısımlarını oluşturur. Bu nedenle görüntü, yalnızca arkasında ışık olduğunda görünür. O zamanlar 3D baskı teknolojisi olmasa da litofanlar 1800’lerin başından beri vardır.
3D baskı sırasında etkisi pek anlaşılmasa da modeli ışığa tuttuğunda ayrıntılara hayran kalacağına eminiz. Litofanların çalışma şekli, resmi 3 boyutlu yaparken bazı bölgeler daha kalın olur ve bu kalın bölgeler ışığın geçmesini engellediği için aşağıdaki Gandalf resminde olduğu gibi ışıktaki farklılıklar görüntünün ayrıntılarını ortaya çıkarır.
Resimlerini bir litofan modeline dönüştürmek için birçok araç vardır, ancak neredeyse hepsi aynı şekilde çalışır. İlk olarak, fotoğrafın birincil ön plana çıkacak bölgesini tahmin eder ve o bölgeyi kabartır. Sonra güzel bir kenarlık yapar ve sana 3D format olan STL dosyasını çıktı olarak verir.
Litofan modelini oluşturmanın bir yolu Adobe Photoshop CC kullanmaktır. Ancak işleri basitleştirmek ve ucuza getirmek istiyorsan, 3DP Rocks tarafından sunulan online bir araç da kullanabilirsin.
İşte kullanabileceğin bazı araçlar:
STL dosyasını aldıktan sonra, 3D yazıcında bastırmak için dilimleme aracı ile 3 boyutlu yazıcının anlayacağı dile çevirmen gerekir. Dilimledikten sonra 3D model dosyasını 3D yazıcında bastırabilirsin.
Litofan yapmanın birçok yolu vardır. Cura veya Photoshop kullanmak istemiyorsan, daha kolay, daha fazla ayar ve daha iyi sonuçlar sunan güçlü online bir araç olan 3DP Rocks (Image to Lithophane) kullanabilirsin.
Bu adımları yaptıktan sonra STL dosyasını indir ve 3D modelini dilimledikten sonra 3D yazıcında bastır.
Photoshop CS5 versiyonundan bu yana Adobe, Photoshop’ta 3D modeller ile çalışmak için bazı özellikler ekliyor. Bu özellikler genellikle 2 boyutlu nesnelerin 3 boyutlu modellere dönüştürülmesine yardımcı oluyor. Photoshop ile bir litofan üretmek için bu bağlantıdan “Make lithophane” eylem setini indir. İndirdikten sonra, yüklemek için “.atn” dosyasını Photoshop pencerene sürükleyip bırak.
Ardından, aşağıdakileri yaparak litofanını oluşturabilirsin:
Bu işlemler bilgisayarının sistem özelliklerine bağlı olarak biraz zaman alabilir ve Photoshop işlem sırasında kullanılamayabilir. Yazılımın çökmesini önlemek için sabırlı olmalı ve bu süre boyunca hiçbir şeye dokunmamalısın.
Tüm süreç, kontrast farkına dayanarak yapılır ve doğru derinliği vermek önemlidir. Bu nedenle, daha keskin kontrastlı resimler muhtemelen daha iyi sonuçlar verecektir.
Artık 3D litofan modelini tasarlayıp hazırladığına göre, sıra 3D baskıda. Photoshop ile de 3D baskı yapabilmesine rağmen, hepimiz kendi favori dilimleyicilerimizle yazdırmayı tercih ediyoruz.
Litofan çalışamanı aşağıda işlemleri takip ederek yapabilirsin:
STL dosyasını dışa aktarma işlemi de bilgisayarında çok fazla bellek kullanabilir ve sistem özelliklerine bağlı olarak Photoshop’un bir süre donmasına neden olabilir.
Eylül 2017’de dünya, vesikalık fotoğrafı 3 boyutlu yapan yapay zeka destekli bir araç tanıtıldı. Bu araç, iki İngiliz üniversitesinin araştırmalarının sonucunda çıkan bir makale ile ortaya çıkmıştır. The Verge’e göre, araştırmacılar yapay zeka (Artificial Intelligence - AI) sistemine birçok fotoğraf ve ilgili 3D modeller yükleyerek tek bir fotoğraftan bir insan yüzünün nasıl tahmin edileceğini öğretti.
3D modelleri kolayca oluşturabilme yeteneğine sahip olmak, günümüz dijital dünyasında çok heyecan veriyor. Bir resimden 3D baskı almayı kolaylaştıran bu araç, sanal gerçeklik (Virtual Reality - VR) alanı da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılabilir.
Modelinle ilgili sorunları 3D baskıdan sonra görmek seni hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle, ilk bakışta bazı kusurları tespit etmek zor olsa da 3D modelleme programında veya bir dilimleme yazılımında modeline farklı açılardan bakmayı unutma. Hatta katmanlarını da tek tek kontrol etmende fayda var.
Düzeltme ve şekillendirme araçlarını kullanarak (örneğin Meshmixer) bazı kusurları düzeltebilirsin. Ancak 3D modelinin orijinal resimden çok farklı göründüğünü düşünüyorsan, yeni fotoğraflar çekmen gerekebilir. Unutma, fotoğrafların ne kadar doğru olursa o kadar iyi sonuçlar alırsın.
Diğer hazır 3D modellerde olduğu gibi, 3D baskı işlemi de basit olmalıdır. Ek ayar yapmana gerek yok, ancak aklında tutman gereken bazı ipuçları var:
Her şey hazırsa, devam et ve yazdır. İdeal olarak, standart boyutlu bir litofanın yukarıdaki ayarlarla yazdırılması 6 saat kadar sürebilir.
3D baskı bittiğinde model, üzerinde birkaç çizik bulunan düz bir plastik parça gibi görünebilir. Ancak, modeli güneşe veya bir ışık kaynağına tuttuğunda asıl ayrıntıları göreceksin.